Actualitate

Protest la Mărișel, pentru drepturile moților

Aproximativ o sută de persoane din zona de munte a judeţului Cluj au protestat, ieri, în comuna Mărişel, cerând respectarea drepturilor moţilor.

Unul dintre organizatorii protestului a spus că oamenii cer aplicarea Legii Moţilor, care prevede acordarea a 15 metri cubi material lemnos pe picior pentru fiecare titular al carnetului de moţ, eliminarea prevederilor prin care moţii sunt obligaţi să prelucreze lemnul printr-o firmă, stoparea defrişărilor şi interdicţia pentru firmele străine să intre cu utilajele în pădure.

“Prin Legea Moţilor avem dreptul anual la 10 metri cubi material lemnos pe picior, dar nu mai mult de 15 mc de familie din pădurile ţării, cu o reducere de 50% din preţul oferit de organele silvice. Titularii carnetului de moţ pot valorifica produsele obţinute din lemn la târguri. Măcar să ne dea cât avem dreptul, nu mai mult”, a spus protestatarul.

În timpul protestului, în zonă a apărut un camion cu lemne, care a fost oprit de autorităţi pentru verificări, iar protestatarii au vrut să vadă dacă transportul era legal. În timpul acestei acţiuni, mai multe persoane s-au îmbrâncit cu jandarmii, în încercarea de a ajunge la camion, iar pentru a-i opri, jandarmii au recurs la spray-urile lacrimogene.

Etichete: lemne moti marisel
Ultimele Stiri
abonare newsletter