Actualitate

CTP Cluj se împrumută cu 20 de milioane de euro pentru noi autobuze şi tramvaie

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca îşi propune obţinerea unui credit în valoare de 20 de milioane de euro pe o perioadă de 10 ani de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru reînnoirea parcului auto prin achiziţionarea de autovehicule noi.

În acest sens, consilierii locali vor discuţa în şedinţa de vineri un proiect de hotărâre privind aprobarea unui pre-acord de finanţare între CTP, Primăria Cluj-Napoca şi BERD, condiţie obligatorie în vederea pregătirii finanţării şi ca etapă prealabilă negocierii şi semnării acordului de finanţare.

CTP Cluj-Napoca intenţionează să achiziţioneze 43 de autobuze nearticulate şi 7 tramvaie prin finanţarea BERD.


“Banca ia în considerare mobilizarea de fonduri nerambursabile prin asistentă tehnică, economică şi de mediu ce vor include până la 60.000 de euri reprezentând analiza proiectului şi pregătirea documentelor de finanţare şi până la 25.000 de euro asistenţă pentru redactarea specificaţiilor funcţionale ale tramvaielor, troleibuzelor şi autobuzelor ce vor fi achiziţionate, precum şi sprijin în procesul de licitaţie”, se arată în proiectul de hotărâre care citează un articol din pre-acordul de finanţare.

Potrivit pre-acordului de finanţare, CTP Cluj-Napoca va contribui cu până la 4,8 milioane de euro la finanţarea proiectului.


Reprezentanţii companiei susţin că termenii împrumutului sunt avantajoşi comparativ cu alte finanţări (leasing, împrumut garantat).

“Finanţarea este fără garanţie municipală, deci nu este un efort pentru municipalitate şi nu afectează gradul de îndatorare al acesteie. Procedura de achiziţie a autovehiculelor este mai rapidă şi în mod obişnuit nu face obiectul sesizărilor şi reclamaţiilor nefondate”, susţine Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca.


La o simulare, pentru 90.674.000 lei luaţi împrumut (echivalentul celor 20 de milioane de euro), CTP Cluj-Napoca ar urma să ramburseze 107.402.408 lei.

În acest sens, ar trebui, printr-un act adiţional, să se prelungească contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local.


Potrivit lui Neag, CTP Cluj-Napoca se află în situaţia în care pentru a realiza investiţia necesară pentru buna executare a serviciului de transport public local este obligatorie prelungirea contractului de delegare a gestiunii cu 10 ani, perioadă care este egală cu durata de rambursare a creditului.

“Contractul de delegare a gestiunii serviciului public este document obligatoriu aferent proiectului de împrumut şi conform acordului de sprijin municipal, valabilitatea acestuia trebuie să fie continuă pe perioada împrumutului. Având în vedere că perioada estimată în care mijloacele de transport achiziţionate prin creditul BERD ar fi posibil să intre în proprietatea CTP, respectiv sfârşitul anului 2016, începutul anului 2017, rezultă faptul că investiţia nu poate fi amortizată în termenul rămas până la expirarea contractului iniţial decât printr-o creştere excesivă a tarifelor”, se arată în nota de fundamentare privind prelungirea prin act adiţional a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local.


CTP Cluj-Napoca are în prezent 235 de autobuze, 87 de troleibuze şi 38 de tramvaie. Potrivit legii, durata normală de funcţionare pentru autobuze este de 8 ani, pentru troleibuze este de 10 ani, iar la tramvaie 17 ani.

“Durata medie de amortizare a mijloacelor de transport ale CTP Cluj-Napoca fiind de 9,4 ani rezultă că durata minimă a contractului de delegare a serviciului de transport public local trebuie să fie de minim 10 ani. Neprelungirea duratei contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public până la limita acoperirii duratei normale de funcţionare a mijloacelor de transport achiziţionate prin credit BERD ar duce la creşterea cheltuielilor cu amortizarea. Aceste creşteri se datorează recuperării valorii de achiziţie într-un interval de timp mai scurt, ceea ce ar presupune majorarea de tarife în vederea acoperirii costurilor suplimentare”, mai spune directorul general al CTP Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter