Actualitate

Primele două cazuri de gripă cu virusul AH1N1 la Cluj

<p>Două cazuri de gripă AH1N1 au fost înregistrate în ultima săptămînă în judeţul Cluj, acestea fiind primele îmbolnăviri din acest an. Au mai fost diagnosticate persoane bolnave de gripă AH1N1 şi în judeţele Bistriţa, Bihor, Constanţa, Maramureş sau Timiş. În toate aceste judeţe au fost centralizate între 1 şi 3 cazuri. La nivel naţional au fost contabilizate 24 de îmbolnăviri cu gripă nouă şi încă 7 cu gripă de sezon. Tot în această perioadă s-a produs şi un deces la un copil din Satu-Mare, bolnav de gripă AH1N1.</p>

„Se constată debutul sezonului gripal, activitatea gripală evoluând cu intensitate medie, în focare locale în judeţele Iaşi şi Constanţa şi cu cazuri sporadice în restul teritoriului”, subliniază Ministerul Sănătăţii.

Pentru a evita îmbolnăvirea cu gripă, medicii recomandă vaccinarea, consumul de legume şi fructe şi păstrarea condiţiilor elementare de igienă, cum ar fi spălatul pe mîini.


Îmbolnăvirea se manifestă cu febră moderată (38-38,5 grade), frisoane, tuse, secreţii nazale, dureri musculare şi de cap, oboseală, diaree şi vomă.

Boala se transmite prin contact direct sau indirect.


Vă reamintim că virusul AH1N1 este un virsul gripal de origine porcină, aviară şi umană, considerat periculos, care a povocat prima pandemie a secolului XXI. De la descoperirea sa în 2009, virusul gripei “porcine” a ucis în lume peste 18.000 de persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter