Actualitate

Consiliul Judeţean se transformă în bancă pentru Cluj Arena

Consiliul Concurenţei a transmis Consiliului Judeţean Cluj un punct de vedere în ceea ce priveşte majorarea capitalului social la Cluj Arena considerând că această acţiune poate reprezenta un ajutor de stat. În tot acest timp, conturile stadionului rămân în continuare blocate, iar datoriile cresc de la o zi la alta.

Consilierul judeţean Rareş Rusu a ridicat problema în plenul Consiliului Judeţean în timp ce se dezbătea un proiect de hotărâre privind stadionul.

“Aţi văzut răspunsul de la Consiliul Concurenţei? Nu ne informaţi şi pe noi totuşi? Era normal să ne informaţi. Până acuma aţi dat în Seplecan cât aţi putut că vrea să facă şi vrea să dreagă şi până la urmă tot la vorba lui Seplecan aţi ajuns că nu poate fi făcută majorarea de capital social că este ajutor de stat. Nu ne spuneţi nimic despre asta, puneţi batista pe ţambal şi treceţi uşor peste subiect?”, a spus acesta.


Conducerea Consiliului Judeţean i-a transmis că în cel mai scurt timp va veni cu o soluţie la această problemă.

În adresa primită de la Consiliul Concurenţei se specifică clar că majorarea capitalului social al Cluj Arena SA poate reprezenta ajutor de stat.


“Pentru ca această măsură (n.red. majorarea capitalului social al Cluj Arena) să nu constituie ajutor de stat, ar trebui să se demonstreze că autoritatea locală, Consiliul Judeţean Cluj se comportă similar unui investitor prudent, iar Cluj Arena SA nu dobândeşte un avantaj competitiv pe care nu l-ar fi obţinut în condiţii normale de piaţă. În acţiunile pe care le întreprinde în legătură cu majorarea capitalului social al Cluj Arena SA, Consiliul Judeţean Cluj trebuie să aibă în vedere doar considerente de natură economică, respectiv să urmărească realizarea unui randament cât mai mare al investiţiei, comprabil cu rata internă de rentabilitate de pe piaţă. În cazul în care nu se îndeplineşte «testul investitorului privat», participarea Consiliului Judeţean Cluj la majorarea capitalului social al Cluj Arena poate reprezentan ajutor de stat”, se arată într-un document al Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a venit cu o altă soluţie pentru salvarea stadionului, care este luată în calcul foarte serios de Consiliul Judeţean Cluj.


“Ca o soluţie alternativă majorării de capital propuse, pentru a nu se crea un avantaj de natură economică pentru Cluj Arena SA, Consiliul Judeţean Cluj ar putea alege varianta acordării unui împrumut în condiţii comparabile cu cele în care acesta ar fi fost oferite de o bancă comercială, ţinând cont de situaţia societăţii, în aşa fel încât, prin această operaţiune să nu fie implicate elemente de ajutor de stat”, se mai precizează în document.

Conducerea Cluj Arena spune că în continuare există poprire pe conturi din cauză că nu şi-a plătit taxele şi impozitele şi că are nevoie de bani pentru a se achita de aceste datorii.


Vorbim de o datorie care se ridică la ora actuală la 11,6 milioane de lei.

Şi în cazul în care Consiliul Judeţean Cluj decide să împrumute Cluj Arena, este nevoie de promovarea unui proiect de hotărâre care să treacă de votul consilierilor.


"Este în analiză această variantă de acordare a unui împrumut. Lucrăm la acest proiect de hotărâre. Săptămâna viitoare vom veni cu ceva concret", a transmis conducerea CJ Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter