Actualitate

Cum îţi fură energizantele energia?

Energizantele, o băutură tot mai des întâlnită pe rafturile supermarketurilor, sunt consumate de milioane de români pentru a le spori energia şi puterea de concentrare. Puţini ştiu însă că energizantele au efecte devastatoare asupra inimii şi a dinţilor. Deşi oamenii au senzaţia că prind puteri dacă beau energizante, realitatea este cu totul alta.

Renumitul cardiolog clujean Dumitru Zdrenghea a explicat modul în care îşi fac efectul energizantele. Acesta spune că cei care consumă des energizante pot păţi două lucruri la nivelul inimii. Contrar aşteptărilor, spune medicul, energizantele în loc să-ţi ofere „energie”, ţi-o iau.

„Energizantele în general solicită inima fie direct, deci cresc pulsul și tensiunea arterială, cam toate acestea le fac, iar indirect se creează o stare de simpaticotomie, deci activează sistemul nervos simpatic, adică acela care descarcă adrenalină și nonadrenalină și prin asta solicită inima: contracțiile sunt mai puternice, inima bate mai repede și pot să apară tulburări de ritm. Deci să bată inima aiurea. Și în timp dacă tot le consumi o inimă care tot timpul lucrează ca și cum ar alerga, în stres, poate să apară o afectare a muşchiului inimii care în ghilimele spus obosește, e suprasolicitat. Astfel și dacă ai ceva înainte dar și dacă nu ai atunci pot să apară în timp senzații de oboseală, tulburări de ritm și creșterea tensiunii arteriale”, a declarat pentru Monitorul de Cluj medicul cardiolog Dumitru Zdrenghea.


Acesta spune însă că nu poţi să mori de la consumul excesiv de energizante.

„Teoretic nu se poate muri dacă consumi mult energizant. Deci dacă nu ai o boală cardiacă, nu. Sigur...dacă bei 30 de energizante pe zi poți muri, dar absolut teoretic”, a precizat Zdrenghea.


Alcool + energizante = bombă cu ceas

Din diverse motive foarte mulţi tineri aleg să consume la petreceri alcool cu energizante. Combinaţia, spune medicul clujean, are un efect devastator asupra corpului, având efecte atât asupra inimii, cât şi asupra sistemului nervos.

„Combinația alcool – energizante are un efect și mai prost pentru că alcoolul are și el efect, mai ales în cantitate mai mare. Scad forța de contracție a inimii, iar în combinație cu alcoolul au efect  și mai important pentru a produce tulburări de ritm, pentru că și alcoolul dă tulburări de ritm, dar în plus au efecte și asupra sistemului nervos. Nu-s specialist în sistemul nervos, dar dacă combini alcool cu energizant apar o serie de modificări psihice în timp”, a explicat Dumitru Zdrenghea.


Medicul Dumitru Zdrenghea spune că un efect similar îl au şi sucurile carbogazoase.

„Energizantele îți creează o stare de-asta de putere, de bine, de voiciune, dar în cantitate mai mică. Nici Coca Cola nu face bine. Și aia are cofeină și în cantitate foarte mare are același efect de suprasolicitare a inimii”, a precizat Zdrenghea.


Efecte devastatoare şi asupra dinţilor

Pe lângă faptul că energizantele afectează sistemul cardiac al omului, au efecte negative şi asupra dinţilor. Medicul stomatolog Sorina Matei atrage atenţia că pe termen lung consumul de energizante poate duce la apariţia cariilor, dar şi la căderea dinţilor.

„În primul rând afectează smalţul dintelui şi se pot produce carii dentare. Mai afectează parodonţiul, însemnând gingia, glandele salivare. Mai pot provoca ulceraţii. Ulceraţii în cavitatea bucală însemnând leziuni în cavitatea bucală. În timp pot să degenereze în parodontoză, însemnând mobilitatea dentară. Practic în timp se mişcă dinţii. Dar nu numai energizantele duc la astfel de efecte, ci şi băuturile carbogazoase. Nici astea nu-s grozave pentru dinţi. Mai ales în timp acestea sunt nocive pentru dinţi mai ales pentru copii, la dinţii de lapte”, a menţionat medicul stomatolog Sorina Matei.


Ce înlocuitor există pentru energizant?

Atât medicul cardiolog cât şi medicul stomatolog le recomandă oamenilor să evite consumul de energizante şi să găsească alte variante pentru „doza” de energie.

„Consumul de cafea și de ceai în cantitate moderată, două trei cafele pe zi sau echivalentul în ceai, nu are efecte negative cardiace. Sigur un pic te agită, dar efecte directe de inimă nu are însă nici nu te stimulează. Eu le recomand tinerilor să nu consume deloc energizante pentru că există acest motiv al efectelor cardiace, dar bănuiesc că are efecte negative și pe alte sisteme, inclusiv pe sistemul digestiv și în plus creează dependență. Așa devin dependenți de ele și efectele negative sunt tot mai mari și în timp, în 10 ani, în 20 de ani, pe lângă faptul că pot dezvolta afecțiuni cardiace pot face și modificări psihice. Eu nu consum energizante. Eu beau cafea. Nici nu știu cum sunt energizantele. N-am băut niciodată”, a menţionat Dumitru Zdrenghea.

Medicul stomatolog spune că o variantă pentru energizante sunt ceaiurile verzi.

„Eu nu beau energizante niciodată, dar nici sucuri absolut deloc. O alternativă pentru cei care vor să aibă energie este ceaiul verde care este foarte bun, având antioxidanţi. În loc de cafea poţi să bei ceai verde sau în loc de aceste energizante”, a spus medicul stomatologs Sorina Matei.

Ce conţin energizantele?

Conform descoperă.ro ingredientele care se găsesc pe eticheta majorităţii dozelor sau sticlelor de energizant sunt apă, acid citric, zahăr şi/sau îndulcitori, arome, vitamine B, cafeină, glucuronolactonă şi taurină, la care se adaugă ingrediente specifice fiecărui producător.  În mare, ele sunt aceleaşi ca în cazul oricărei băuturi răcoritoare. Totuşi, cele câteva pe care energizantele le au în plus fac diferenţa.

abonare newsletter