Actualitate

Liderul “Mișcării de Tineret 64 de Comitate” rămâne în arest preventiv

Curtea de Apel Bucureşti a decis luni ca Szocs Zoltan, liderul grupării extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, să rămână în arest preventiv, în dosarul în care este acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze la Târgu Secuiesc de Ziua Naţională a României.

Curtea de Apel Bucureşti i-a respins lui Szocs Zoltan o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, însă decizia instanţei nu este definitivă.

Szocs Zoltan, preşedintele grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, a fost arestat preventiv pe 30 decembrie 2015, el fiind acuzat de instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit DIICOT, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale de 1 Decembrie.

"Promotor al sloganului 'Ţinutul Secuiesc nu e România!' şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate - HVIM, 'trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate', în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate", mai spun procurorii.

Pe 13 octombrie 2015, Szocs Zoltan a părăsit România, revenind în ţară la data de 20 decembrie 2015. Ulterior acestui moment, el a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei lui Beke Istvan şi celorlalţi participanţi la şedinţa din 10 octombrie 2015, în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării lui Beke Istvan.

Beke Istvan a fost arestat preventiv pe 1 decembrie 2015, sub acuzaţia că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestaţia de Ziua Naţională de la Târgu Secuiesc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter