Actualitate

Febra nu trebuie tratată cu medicamente luate “după ureche”

<p><img class="caption" src="documente/stories/01_ianuarie/27_ziua/medici.jpg" border="0" alt="medic" title="Medicii recomandă consultul de specialitate în detrimentul medicamentelor luate „după ureche”" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Starea de febră poate să ascundă dierse boli, medicii recomandând pacienţilor un consult de specialitate. Este extrem de important ca într-o astfel de situaţie, bolnavul să nu ia antibiotice deoarece fac mai mult rău decât bine. Aceste medicamente pot scădea imunitatea organismului, totodată modificând rezultatele analizelor ulterioare.</p> <p>Virozele şi alte probleme respiratorii, frecvente în această perioadă, pot fi însoţite şi de febră. Medicii recomandă repaos la pat, consum ridicat de lichide şi pe cât posibil evitarea automedicaţiei. Se acceptă totuşi, până când pacientul ajunge la medic, paracetamol, ibuprofen şi aspirină.</p>

Febra este considerată o metodă de apărare a organismului care încearcă să distrugă un intrus din interior. Medicii atenţionează că febra nu este o boală ci este doar un răspuns al organismului la o boală. Această manifestare a organismului poate să apară în cazul unor infecţii respiratorii, probleme digestive sau chiar urinare. Persoanele care se confruntă cu astfel de situaţii trebuie să consulte un medic şi să evite medicaţia “după ureche”. “Un sindrom febril poate ascunde multe cauze şi de aceea este necesar consultul medical şi eventual completat cu investigaţii. În nici un caz nu se vor administra antibiotice în perioada febrilă pentru că în cazul virozelor respiratorii nu au nici un efect benefic. În plus, pot modifica imunitatea organismului, dar şi rezultatele investigaţiilor ulterioare”, afirmă dr. Rodica Sorina Pop, medic de familie în Cluj-Napoca.

Repaos la pat şi ceaiuri până când ajungem la medic

Medicii de familie asigură că în caz de febră, pacientul se poate programa la consult chiar în ziua respectivă sau cel târziu în ziua următoare deoarece este considerată o urgenţă. “La telefon, când se solicită programarea, pacientul este rugat să spună care este problema pentru a fi programat în acest interval”, mai spune Rodica Sorina Pop.


Până când ajunge la specialist, bolnavul trebuie să stea în pat, trebuie să consume ceaiuri calde, sucuri de fructe, supe calde. Sunt recomandate ceaiurile medicinale, cum ar fi ceaiul de salvie, de soc, de tei sau de pătlagină. În ceea ce priveşte regimul alimentar, în general nu se restricţionează. “Apetitul este scăzut şi atunci nu se forţează pacientul să mănânce decât în limita toleranţei, dar lichidele sunt importante pentru că în perioada febrilă datorită transpiraţiilor abundente şi a apetitului scăzut există riscul de deshidratare a pacientului”, explică medicul de familie.

Ce medicamente se recomandă în caz de febră

Deşi medicii consideră că în caz de febră moderată, această stare trebuie lăsată ca atare şi consultat medicul în cel mai scurt timp, există totuşi câteva medicamente care se acceptă. Acestea au rolul de a spori confortul pacientului. “Medicamentele care pot să existe în orice casă şi mai ales pot fi eliberate din farmacie fără prescripţie medicală sunt paracetamolul, aspirina şi ibuprofenul. Dintre toate acestea, aş recomanda în primul rând paracetamolul, în doză de 1 tabletă la 6 ore, cel mult pentru 3 zile, timp în care trebuie consultat medicul de familie. La acesta se poate adăuga, în aceeaşi doză, vitamina C”, declară Rodica Sorina Pop. Ea mai spune că aspirina trebuie folosită cu grijă din cauză că farmacista nu cunoaşte problemele pacientului şi din cauza acţiunii nocive pe care o are asupra mucoasei gastrice. Din aceste motive, medicii o recomandă doar pentru acei pacienţi care ştiu că o suportă. Cu toate că ibuprofenul se bucură de o largă folosire, specialiştii îl recomandă doar persoanelor fără afecţiuni gastrice. Un studiu realizat de cercetătorii americani relevă faptul că majoritatea părinţilor le dau copiiilor medicamente pentru scăderea febrei înainte să atingă valoarea de 38,5 grade, considerându-se că această valoare este scăzută. Este apreciată moderată, atunci când febra atinge valoarea de 39-40, înaltă când ajunge la 40-40,1, iar ceea ce este peste această din urmă valoare este considerată foarte periculoasă şi necesită intervenţie medicală de urgenţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter