Actualitate

A intrat în vigoare armistițiul în Siria, după cinci ani de război

O încetare a focului a intrat în vigoare sâmbătă la ora 0.00 locală în Siria (22.00 GMT vineri) între regim și rebeli, potrivit unui acord încheiat luni între Rusia și Statele Unite și susținut de ONU, informează AFP.

Acesta este primul armistițiu de această amploare în războiul ce a făcut peste 270.000 de morți din martie 2011.

Exact la miezul nopții, armele au tăcut în suburbiile Damascului și în orașul Alep, potrivit corespondenților France Presse.


Ultraradicalii grupării Statul Islamic (Sl), care controlează cu o mână de fier nord-estul și estul țării, precum și jihadiștii Frontul Al-Nosra nu sunt incluși în acord. Șeful Frontului, Abu Mohammad al-Jolani, le-a cerut rebelilor care îi sunt aliați în multe locuri să respingă armistițiul, pe care l-a calificat "umilitor".

Chiar înainte de ora prevăzută pentru oprirea luptelor, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție sprijinind armistițiul și emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a convocat guvernul și opoziția la o nouă sesiune de negocieri de pace la 7 martie, cu condiția ca "încetarea ostilităților să fie la nivel global și accesul umanitar menținut".


În timpul zilei, au avut loc bombardamente intense. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), avioanele rusești și ale regimului au efectuat 180 de raiduri asupra regiunii Damasc, în nordul și vestul provinciei nordice Alep, precum și asupra provinciilor centrale Homs și Hama. Aceste regiuni, deținute de rebeli, sunt vizate în mod direct de încetarea focului.

Raidurile au vizat de asemenea regiunea Latakia (vest) și zone controlate de Statul Islamic.

Etichete: razboi armistitiu siria
Ultimele Stiri
abonare newsletter