Actualitate

România, pe ultimul loc în UE la numărul de deșeuri valorificate

Doar aproximativ 5% din deşeuri sunt valorificate la nivelul ţării, fapt care plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, arată Institutul pentru Politici Publice.

"România şi-a stabilit, în Strategia Naţională de Dezvoltare a Deşeurilor 2014 - 2020, o ţintă ambiţioasă privind valorificarea prin reciclare a deşeurilor de ambalaje - 55% cotă de reciclare pe cele patru fracţii (hârtie, sticlă, plastic şi metal). Cu toate acestea, în prezent, la nivelul ţării noastre sunt valorificate aproximativ 5% din deşeuri, conform datelor comunicate de autorităţi, cotă ce ne plasează pe ultimul loc în UE în materie de reciclare", precizează sursa citată.

Potrivit IPP, pentru a atinge ţinta stabilită, administraţia locală împreună cu operatorul de salubritate ar trebui să implementeze, la nivelul fiecărei localităţi, o soluţie de colectare selectivă, prin care cetăţenii să fie încurajaţi să îşi sorteze deşeurile în cel puţin două recipiente, astfel încât gunoiul reciclabil să nu se mai amestece cu reziduurile organice.

"Acest proces este foarte în urmă, astfel că IPP, în parteneriat cu Fundaţia Terra Mileniul III şi Liga Asociaţiile de Proprietari Habitat, a implementat proiectul 'Dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale prin colectarea selectivă eficientă a deşeurilor', cu scopul de a evalua toate soluţiile de implicare a cetăţenilor în demersul de colectare selectivă. Obiectivul principal al proiectului vizează sprijinirea dezvoltării durabile, prin creşterea participării publice la procesul decizional privind designul sistemelor de colectare selectivă/ valorificare a deşeurilor din mediul urban şi implicit creşterea gradului de colectare selectivă a deşeurilor. Proiectul este axat, în general, pe municipii, şi în special pe zonele cu locuinţe multiple (blocuri) unde colectarea şi depozitarea separată a gunoiului reprezintă o problemă reală", precizează comunicatul.

 

Etichete: deseuri
Ultimele Stiri
abonare newsletter