Actualitate

Muzeul de Istorie a Transilvaniei intră în reabilitare, după ani de zile de când stă închis

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), ale cărui colecţii permanente nu se pot vizita de ani de zile din cauza faptului că instituţia s-a aflat în aşteptarea unor lucrări capitale de renovare a clădirii, va intra curând într-un program de consolidare.

Muzeul de Istorie intra in reparatii Muzeul de Istorie intra in reparatii

Potrivit unui comunicat de presă, lucrările de consolidare şi reabilitare vizează parterul şi primul etaj ale corpului vechi a clădirii muzeului. Lucrările vor demara după finalizarea licitaţiei, care va fi organizată pe parcursul lunilor februarie-martie a.c. Lucrările de consolidare vor dura doi ani, conform proiectului de execuţie.

Aceste lucrări le premerg pe cele de reamenajare la standarde europene a spaţiilor expoziţionale, proces de modernizare care va avea ca rezultat un muzeu reprezentativ pentru Transilvania.


Suma alocată de Ministerul Culturii pentru lucrările preconizate pentru anul în curs e de 3 milioane de lei.

“Precizăm că în măsura posibilităţilor, muzeul va continua să funcţioneze normal şi pe perioada lucrărilor, cu expoziţii temporare şi alte evenimente specifice, ce vor fi organizate ca şi până acum, la etajul 2 al clădirii”, se arată în comunicat.


Imobilul aflat lângă centrul vechi al Clujului adăposteşte colecţiile MNIT, depozitele, lapidarul şi spaţii administrative ale muzeului de la începutul secolului XX. Clădirea a fost ridicată la începutul secolului XIX, iar primele lucrări de amenajare a acesteia ca muzeu au fost făcute în intervalul 1911-1913. Lucrările au fost stopate în timpul Primului Război Mondial şi reluate 'ca urmare a stării deplorabile' în care ajunsese clădirea în anii 1929-1930 şi finalizate în aproape un deceniu. Din 1939, clădirea care adăposteşte Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei nu a mai suferit reparaţii capitale.

Un proiect de reamenajare şi reabilitare a muzeului a fost lansat în urmă cu 7 ani, însă el a fost întrerupt în urma unor plângeri din partea fostului director, care a cerut verificări ale Curţii de Conturi. Verificările au dus la demararea unui proces, care a fost câştigat de muzeu în urmă cu câteva luni. Însă procesul a durat ani de zile, timp în care colecţiile au rămas împachetate, aşa cum fuseseră pregătite pentru renovare, dar şi din cauza faptului că sălile sunt degradate şi nu se pot asigura condiţiile necesare expunerii unor obiecte de valoare.

abonare newsletter