Actualitate

Bugetul local pe 2016 a fost votat. Pe ce se duc banii anul acesta

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul acesta este în valoare de 247 milioane euro, mai mic cu 30 milioane euro decât anul trecut din cauză că nu mai sunt fonduri europene şi nu mai există nici creditul pe care îl avea Primăria.

Proiectul de buget local pe anul 2016 a fost votat în şedinţa de Consiliu Local de joi, 4 februarie cu 24 voturi pentru, un vot împotrivă şi o neparticipare la vot.

Bugetul local de dezvoltare aferent anului 2016 reprezintă 30% din totalul bugetului local, respectiv suma de 339.155.000 lei şi a fost fundamentat asigurând prevederi pentru realizarea obiectivelor de investiţii noi şi în continuare, achiziţii de bunuri şi servicii şi pentru alte cheltuieli de investiţii. Din totalul bugetului local, 954.746.543 lei, bugetul de funcţionare este de 759.467.543 lei.


Discuţiile pe marginea bugetului au durat aproximativ 15 minute, mare parte din timp fiind ocupat de prezentarea primarului Emil Boc. Deşi a vorbit despre lista priorităţilor de mai multe ori anul acesta (în conferinţe de presă, la dezbaterea pe marginea bugetului), primarul a mai enumerat o dată proiectele pe care Primăria le va derula anul acesta. “Priorităţile din acest an pe segmentul de dezvoltare economică fac referire la studiul de fezabilitae şi masterplanul pentru Cluj Innovation City, un proiect care se întinde pe 202 hectare, va avea 100.000 locuitori, realizarea drumului Lomb, centrul de dezvoltare a afacerilor din Lomb, scutirea de taxe pentru firme şi menţinerea facilităţilor pentru clădirile verzi”, a spus primarul.

Emil Boc a vorbit şi despre realizarea unui cartier de locuinţe pe 80 hectare de teren în Borhanci, cu plan unic de model de case realizat de Primărie. “Vom construi şi locuinţe sociale în Borhanci, pe o porţiune de teren”, a adăugat primarul.


O altă prioritate este decongestionarea traficului, “de aceea ne propunem realizarea centurii de sud, având în vedere că 60.000 de maşini circulă zilnic pe ruta Floreşti-Cluj”.

Boc a vorbit şi despre prioritizarea transportuui în comun cu linii dedicate, achiziţionare de tramvaie, autobuze şi troleibuze, la care se adaugă construirea de parkinguri în cartiere.


“Vom realiza extinderea compartimentului de primire urgenţe de la Spitalul Clujana, de la 12 la 24 de ore, printr-o investiţie în plus de 4 milioane lei pentru Spitalul Clujana”, a menţionat Boc.

Pe lista cu priorităţi a primarului se află şi alte proiecte vechi, care nu au fost încheiate în anii precedenţi: pietonalizarea laturii de vest a Pieţei Unirii, podul Traian, unificarea pasajelor de la gară, baza sportivă din Gheorgheni, finalizarea drumului Făgetului, preluarea Parcului Feroviarilor, amenajarea Turnului Pompierilor, amenajarea Cetăţuii etc.


Consilierul Gabriel Oniga a avut o remarcă ironică cu privire la eterna listă cu priorităţi care în fiecare an cuprinde aproape aceleaşi proiecte. “Dacă patru ani la rând enumeri aceleaşi proiecte, în ultimul an îţi ies perfect. Aţi învăţat că hârtia suportă orice şi aici mă refer la proiectul meu pe care l-am cerut ani la rând: parcări pe structură uşoară. Sper ca anul acesta să îl văd realizat”, a spus Oniga. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter