Actualitate

Războiul pentru un steag a cărui origine este incertă

Drapelul lui Avram Iancu ce datează din 1848 va fi pus spre vânzare în cadrul unei licitații pe data pe 3 februarie. Însă este autentic acest drapel? Specialiștii ne spun care sunt șansele ca acest steag să fi aparținut unei legiuni ale armatei lui Avram Iancu.

Săptămâna viitoare va fi organizată o licitație dedicată lui Corneliu Vadim Tudor în cadrul căreia va fi scos din nou la vânzare drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu.  În urmă cu doi ani, steagul ”făcea față conflictelor juridice”, după cum spune casa de licitații. În anul 2013, steagul ce aparținea fostului lider PRM a fost scos pentru prima dată la licitație, fapt pentru care s-a iscat un conflict între acesta și Gheorghe Funar. Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca susținea că drapelul aparține partidului, fapt pentru care Corneliu Vadim Tudor nu avea niciun drept să-l scoată la licitație.

Legenda drapelului

Drapelul a fost dăruit undeva prin anul 2008 de către un cetățean mai în vârstă. Acesta s-a desprins din mulțime în timpul manifestărilor de la Țebea și a oferit steagul, care a fost păstrat și ascuns de către familia sa, delegației PRM-ului. Întâmplarea făcea ca și Vadim să fie martor la acea manifestare.


”Familia lui a păstrat ascuns acest semn de luptă și dorea să îl doneze PRM-ului pentru că avea încredere în acest partid să-l păstreze și să fie transmis generațiilor următoare. Vadim fiind prezent, a luat steagul, dar cu precizarea că este pentru Partidul România Mare. L-a dus la București la sediul partidului și l-a pus în ramă”, explică Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca.

De la licitație în instanță

În anul 2013, după spunele lui Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor a luat drapelul de la sediul partidului și l-a dus la casa de licitații Artmark și a încheiat un contrat cu clauze de confidențialitate.


”Nu a scris din ce colecție face parte sau cum l-a dobândit. A solicitat un avans de 10.000 de euro, l-a primit și apoi urma să fie făcută licitația. A luat banii și a mers cu familia în excursie la Paris, din informațiile pe care le am”, spune fostul edil.

Gheorghe Funar, aflând despre problema drapelului, a făcut plângere la Parchetul General și s-a deschis dosar penal, iar în martie Vadim a fost trimis în instanță. După ce a murit însă, Funar a primit de la Parchetul General un ordin de clasare a dosarului, deoarece făptașul murise.


Pelerinajul drapelului

Membrii casei de licitații Artmark l-au abordat pe fostul primar al Clujului și l-au întrebat dacă este de acord ca ei să scoată steagul la licitație, pentru a-și recupera banii, însă acesta a refuzat vehement. Artmarkul dorește să expună drapelul în mai multe județe din Transilvania. În cazul în care obțin mai mulți bani decât cei necesari acoperirii pagubelor, restul vor fi donați familiei Vadim.

”Nu poți să scoți la licitație un lucru furat. Ajungem la o singură concluzie: cineva a furat un obiect de patrimoniu național, steagul lui Avram Iancu, l-a dus la licitație, a obținut un avans de 10.000 de euro, iar acum firma îl scoate la licitație pentru o sumă mai mare și din cât obține pe el și după ce își acoperă cheltuielile, ce rămâne să dea urmașilor hoțului. Nu e normal ce se întâmplă”, spune Gheorghe Funar.


Cine vrea drapelul?

Lucrurile sunt neclare în ceea ce privește autenticitatea acestui drapel, dacă a aparținut sau nu unei legiuni a lui Avram Iancu, însă a fost demonstrat că provine din perioada secolului al XIX-lea, ceea ce îl face de o importanță istorică. Îndoielile asupra autenticității apar datorită faptului că steagul este unul atipic.

”Se pare că este un drapel care a aparținut circumstanțelor lui 1848 și probabil armatei lui Avram Iancu. Însă din câte știu eu, drapelele unităților armatei lui Avram Iancu, acele legiuni cum s-au numit ele după modelul vechilor legiuni romane, aveau unele dintre ele și inscripția legiuni. Este interesant fiindcă este un prapor de la biserică ce are pe margine marcat tricolorul. Cu siguranță obiectul poate fi din timpul revoluției și poate să fi aparținut unei trupe”, explică Toader Nicoară, profesor doctor în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie.


Gheorghe Funar este de părere că acest obiect face parte din Patrimoniul Național al României, iar autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru ca acesta să ajungă într-un muzeu. În acest sens, fostul edil i-a contactat pe Mircea Hava, primarul orașului Alba-Iulia și pe Ion Dumitrel, președintele consiliului județean Alba și le-a sugerat să achiziționeze drapelul pentru Muzeul Unirii. Răspunsul a fost unul negativ.

”A aflat însă domnul Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna și va organiza o ședință de consiliu local pentru a participa la licitație. Ei vor să achiziționeze acest steag la un muzeu pe care îl au în oraș”, adaugă Gheorghe Funar.

Până la ora actuală nu se știe dacă reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei doresc să participe la licitație.

Ultimele Stiri
abonare newsletter