Actualitate

OPINIE: EXCLUSIV! Deznodământ incredibil al cazului Bodnariu. Deputații români cer suspendarea președintelui Norvegiei!

„Mergem (în Norvegia - n.r.) pentru că vrem doar să aflăm că s-au respectat toate normele legale în acest caz (Bodnariu - n.r.)!” Declarația îi aparține deputatului PNL Mircea Dolha, care, îngrijorat de modul în care norvegienii aplică democrația, a făcut o conferință de presă pentru a anunța vizita unei delegații parlamentare la Oslo.

Când am citit știrea, inițial am crezut că e de pe Times New Roman. Apoi m-am lămurit că e îngrijorător de reală. Dolha, un politician migrator în căutare de voturi, ales cu greu deputat după ce a fost exclus din PSD, este un individ despre care la țară s-ar spune că umblă cu chibritu' aprins prin șura cu fân. El este, dacă nu vă amintiți, autorul proiectului de lege pentru interzicerea folosirii denumirii „rom” pentru că ar produce confuzie

Pe banii voștri, cinci deputați, membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, al cărei vicepreședinte este Dolha, vor vizita Norvegia între 19 și 22 ianuarie. Patru, nu trei zile, așa cum anunțase Dolha. Cei care vor arunca pe fereastră cu banii voștri sunt: Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai și, bineînțeles, Mircea Dolha.


Puțin probabil să fi auzit de ei. Dar norvegienii sunt sigur că vor fi impresionați. Cu atât mai mult cu cât își propun o adevărată anchetă socială și administrativă. 

Delegaţia intenţionează să vorbească cu vecinii familiei Bodnariu, cu educatorii şi învăţătorii copiilor, „pentru a afla adevărul”: „Am solicitat să ne pună la dispoziţie ancheta socială care s-a făcut”. Adică îi va verifica pe norvegieni dacă aplică legile, le va pune întrebări și va verifica probele. Cel puțin așa anunță Dolha: „O să vedem cum putem face să aflăm, în primul rând, cu adevărat ce s-a întâmplat şi care sunt dovezile că familiile de români şi-au supus la rele tratamente sau şi-au bătut copiii, cum apare pe surse în presă”.


Nu vorbim așadar de o vizită la familia Bodnariu, lucru pe care l-aș putea înțelege, chiar dacă înseamnă cheltuieli semnificative (în condițiile în care familia a beneficiat de asistență consulară). Vorbim despre o intervenție polițienească în toată regula, cu anchetarea vecinilor, profesorilor și chiar a autorităților, cu pretenția absolut deplasată de a vedea „dovezile”. Asta într-o țară străină, unde parlamentarii români nu au nicio jurisdicție, nicio competență.

Dar asta nu pare să-i descurajeze prea mult pe Dolha&co. Obișnuiți să facă doar ceea ce vor, fără să se împiedice de vreo prevedere legală, parlamentarii și-au propus să instituie în Norvegia democrația „originală made in Romania”.


„Trebuie să înţeleagă (parlamentarii norvegieni - n.r.) că noi cerem doar ca Parlamentul norvegian să iniţieze legile necesare pentru a-şi armoniza legislaţia cu cea europeană”. Punct. Nicio ezitare. Să înțeleagă. Să inițieze. Să-și armonizeze. Nu se întreabă Dolha, nici colegii lui, dacă Parlamentul României este în drept să se implice sau măcar să observe. Nici nu contează prea mult, deputații noștri fiind de mult de părere că ei sunt izvor de drept, sursă de dreptate, de inspirație aproape divină. Așa cum, ne-au obișnuit, politicienii români ne demonstrează, încă o dată, că sunt complet rupți de realitate. Că au ajuns în funcții fără să aibă cea mai vagă idee despre atribuțiile și competențele pe care li le oferă demnitatea publică în care se află. Mai mult, nu au nici un habar despre țara în care se vor deplasa. Norvegia nu este stat membru al Uniunii Europene, deci nu are nicio obligație să-și „armonizeze” legislația; dimpotrivă, poate cere oricărui cetățean al UE să se conformeze sau să părăsească teritoriul norvegian.

Dacă noi suntem, să spunem, obișnuiți cu derapajele politicienilor, nu știu cum vor reacționa autoritățile norvegiene. În mod normal ar trebui să-i poftească pe domnii deputați să părăsească Norvegia așa cum au venit. Dar, la fel de bine ar putea să-i rețină, să-i încuie la beci și să-i pună sub acuzare pentru imixtiune în problemele justiției norvegiene. Ar fi amuzant, dacă nu ar fi de-a dreptul îngrijorător. Pentru că cinci deputați în căutare de voturi sunt pe punctul să arunce în aer relațiile României cu Norvegia. Și nimeni nu-i trage de mânecă, nimeni nu îi ține de brăcinar să nu facă prostii. De ce? Pentru că, la rândul lor, funcționarii Ministerului de Externe sunt depășiți complet de situație. Totul se analizează în cheie politică, se numără în voturi și se raportează la „piața internă”. Până când, cu maximă politețe, vom fi poftiți să ne alăturăm Rusiei, în implementarea democrației originale, așa cum a poftit-o încă de acum două decenii „to'a'șu Iliescu”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter