Actualitate

Cum sărbătoreşte Cluj-Napoca Ziua Culturii Naţionale

Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naţionale, marcată în 15 ianuarie nu sunt foarte numeroase în Cluj-Napoca.

Cum sărbătoreşte Cluj-Napoca Ziua Culturii Naţionale Cum sărbătoreşte Cluj-Napoca Ziua Culturii Naţionale

Primăria şi Muzeul Etnografic sunt singurele instituţii care au anunţat evenimente cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Primăria Cluj-Napoca îi invită pe toţi clujenii mâine, începând cu ora 10.00 la depunerea de jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu din faţa Teatrului Naţional, cu ocazia omagierii memoriei Poetului Naţional şi a sărbătoririi Zilei Naţionale a Culturii Române.


Muzeul Etnografic al Transilvaniei  organizează astfel evenimente, după următorul program: 10.00 – 17.00 Festivalul „Traista cu Povești". Din program: Prezentare și proiecție video „Lumea poveștilor" (Adrian Barbu); 11.00 Povești din Brazilia. Lectură și atelier de confecționat măști (Casa do Brasil); 13.00 Povești grecești. Lectură interactivă (Uniunea Elenă din România); 14.00 Fata babei și fata moșneagului. Prezentare de carte și proiecție video (Ileana Surducan, ilustrator); 15.00 Povești armenești. Prezentare de carte și lectură (Comunitatea armeană din Cluj); 16.00 Atelier practic (Institutul Confucius)

La ora 17.00, are loc vernisajul expoziției grafice Amalia Crişan: Grafică, desen, gravură. Expoziția va fi deschisă în perioada 15-31 ianuarie 2016.


Tânără stea a picturii clujene, Amalia Crișan s-a născut la 1 Decembrie 2001. După debutul expozițional realizat în toamna anului 2010, la Turnul Croitorilor, Amalia Crișan a reușit să acumuleze o experiență expozițională de invidiat. Aflată în pregătire de mai bine de un an, expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei reunește 38 de lucrări de grafică, desen și gravură, ilustrând excepționala disponibilitate a tinerei artistei de a aborda noi forme de expresie artistică.

Ziua Culturii Naţionale, marcată şi în străinătate

La sediul Institutului Cultural Român Budapesta va avea loc o expoziţie de carte veche şi rară din patrimoniul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" din Oradea şi va fi proiectat documentarul "La porţile ceriului", de Grigore Leşe, de la ora 18.00. Documentarul este realizat în limba română şi va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză.


Tot vineri, la orele 19.00, în sala de concerte Sukova a clădirii Filarmonicii Cehe din Praga, va avea loc un eveniment omagial dedicat lui Mihai Eminescu, care aduce alături fragmente din poeziile poetului şi muzica a doi mari compozitori ai spaţiului românesc, George Enescu şi Belà Bartok. Va interpreta ansamblul Musica Viva, format din pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, şi actriţa Ioana Calotă.

Ziua Culturii Naţionale este serbată şi în New York şi Berlin.


În 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu - 15 ianuarie - a devenit Ziua Culturii Naţionale.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi şi prozatori români, fiind considerat poetul naţional. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter