Actualitate

Bacul „pe furate”, un fost sport-naţional

<p><img src="documente/stories/06_iunie/29_ziua/daniel funeriu conf politica agricola usamv rp 02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Prima probă a examenului de Bacalaureat a dus deja la eliminarea a peste 200 de elevi, un număr dublu faţă de anul trecut.</p>

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a declarat mulţumit de corectitudinea din acest an de la Bac şi a spus că, în opinia sa, Romania ar fi ajuns “altundeva” dacă ar fi existat 15-20 de generaţii de tineri învăţaţi să fie corecţi.

„E o acuzaţie directă la adresa celor care, din aceeaşi poziţie pe care eu o ocup astăzi, nu au mişcat un deget pentru a face România mai corectă”, a precizat Funeriu, după ce Ministerul a anunţat că 233 de elevi au fost eliminaţi de la prima probă scrisă a Bacalaureatului, adică aproape dublu faţă de anul trecut. „Regret că lucurile nu au fost făcute aşa de acum 15-20 de ani, pentru că am fi avut 15-20 de generaţii de oameni care ar fi fost învăţaţi că nu se poate frauda. Imaginaţi-vă cum ar fi arătat România cu 15-20 de generaţii dezobişnuite cu frauda”, a declarat Funeriu, potrivit hotnews.ro. El a spus că speră că în continuare Bacalaureatul să se desfăşoare ca această primă probă, pe care o priveşte ca „o separare a celor buni de cei mai puţin buni, care ne ajută să-l clasăm pe fiecare acolo unde îi este locul pe o scară valorică”.


La Cluj, doar doi eliminaţi

Deşi după prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat în judeţul Cluj au fost eliminaţi doar doi elevi, reamintim că anul trecut, după terminarea tuturor probelor, fuseseră eliminaţi 49 de elevi. Dintre eliminaţi, 42 erau de la Grupul Şcolar „Alexandru Borza“ din Cluj-Napoca, după s-a dovedit că lucrările elevilor au fost trase la xerox.


Anul acesta, doi dintre elevii care au susţinut luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, unul de la Colegiul Tehnic “Augustin Maior” din Cluj-Napoca şi celălalt de la Grupul Şcolar Huedin, au fost eliminaţi din examen după ce au încercat să copieze, unul cu o ciornă, iar cel de al doilea cu un ceas cu afişaj.

22 de „trişori” de la un singur liceu


În ţară au existat însă şi tentative de fraudă a examenului de Bacalaureat mult mai grave. De exemplu, 22 de elevi de la un singur liceu au fost daţi afară din sala de examen, luni, după ce au fost prinşi copiind. Aceştia sunt absolvenţi ai Liceului de construcţii “Lorin Salagean” din Drobeta-Turnu Severin şi nu vor mai putea da Bacalaureatul următoarele două sesiuni, potrivit Agerpres. La nivelul întregii ţări au fost eliminaţi 233 de candidaţi din examenul de Limba şi literatura română, adică aproape dublu faţă de numărul de elevi eliminaţi anul trecut pentru tentativă de copiere sau pentru că au intrat cu telefoane mobile în sala de examinare. Cei mai mulţi eliminaţi au fost în Mehedinţi - 33, în Bucureşti - 29 şi în Constantă - 19.

„Bac” cu poliţie şi camere de supraveghere


Vă reamintim că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a avertizat la începutul lunii mai, la Cluj-Napoca, că niciun elev nu va putea copia anul acesta la examenul de Bacalaureat. „Vă asigur că nu se va mai fura startul în viaţă şi nu se va mai copia la examenele de bacalaureat. Dacă alţii nu vor fi vigilenţi, ce aţi văzut în vămi veţi vedea şi în Educaţie. Este un semnal pe care doresc să îl transmit”, a declarat Daniel Funeriu, într-un discurs ţinut în faţa studenţilor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. Examenul de Bacalaureat a fost în multe centre de examinare „ca la puşcărie”, cu camere de supraveghere, poliţişti la poartă şi comisii verificate “la sânge”. Unele instituţii de învăţământ şi-au mutat camerele existente pe coridoare sau la intrarea în şcoală în sălile de clasă în care urma să se susţină examenul.

La Cluj nu a existat însă supraveghere video, din „lipsă de posibilităţi”. „În judeţul Cluj nu au existat camere de supraveghere în niciun centru de examinare pentru că nu au fost posibilităţi de achiziţionare a acestora. În plus, dotarea sălilor de clasă cu camere nu era obligatorie, ci era doar o recomandare din parte ministerului”, a explicat inspectorul şcolar general Anca Hodorogea. Măsurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost anunţate de ministrul Funeriu în 24 mai. Demnitarul spunea că aceste măsuri au fost sporite şi că cei care copiază vor fi şi mai drastic sancţionaţi, urmând să fie eliminaţi şi să primească interdicţie de a participa la două sesiuni ulterioare.


46 de eliminaţi anul trecut la „Borza”

Din cei 49 de elevi clujeni eliminaţi în 2010 de la Bacalaureat, 46 au fost de la Grupul Şcolar „Alexandru Borza“ din Cluj-Napoca, după s-a dovedit că lucrările a 42 dintre ei au fost trase la Xerox. În urma acestui scandal, în luna august a anului trecut patru profesori au fost arestaţi în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat: Ilie Cornoiu, Dorel Avram, Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan.

abonare newsletter