Actualitate

De ce se ceartă politicienii pentru semantica unui cuvânt

Intermodal, multimodal, modal. Oricum s-ar numi, proiectul bate pasul pe loc. Iar politicienii ştiu doar să se certe.

În şedinţa de Consiliul Judeţean din luna noiembrie, consilierii s-au certat şi şi-au aruncat cuvinte grele şi s-au jignit în momentul în care s-a dezbătut problema intermodalului. Cu toate că Mihai Seplecan susţine că instituţia pe care o conduce îşi doreşte implementarea transportului intermodal se pare că funcţionarii publici din Consiliul Judeţean sunt cei care pun beţe în roate şi se încăpăţânează să dea undă verde proiectului.

Tot mai des în ultima perioadă, Consiliul Judeţean Cluj afirmă că unul dintre beneficiarii investiţiei, Compania Naţională de Căi Ferate, nu ar susţine proiectul privind terminalul de transport intermodal, nici din punct de vedere tehnic și nici financiar. La fel spune şi despre CNADNR şi/sau ministerul Transporturilor.


Însă, într-un document al ministerului Transporturilor despre proiectele intermodale din România se precizează faptul că la Aeroportul Internaţional Cluj ar urma să fie implementat ori un proiect intermodal (nu multimodal) conform master planului general de transport, ori un proiect intermodal conform strategiilor locale, judeţene sau regionale.

“Când CNADNR îţi dă aviz nefavorabil, că nu a dat aviz la acel studiu de fezabilitate, când CFR îţi dă aviz nefavorabil. Dacă în master plan scrie că tot ce se poate face este un multimodal şi acela trebuie să îl facă municipiul Cluj-Napoca. Nu putem noi Consiliul Judeţean să ne implicăm. Dacă CFR (...) ne-am întâlnit cu prefectul Clujului, cu toată lumea la Bucureşti, cu ministrul. Dacă CFR-ul nu vrea să finanţeze, domnule nu avem bani de gări. Ştiţi ce trebuie să facem, să recuperăm cei 900.000 de euro pe care i-a plătit Consiliul Judeţean pentru un studiu de fezabilitate care nu se putea plăti. Eu trebuie să recuperez ceea ce este de recuperat. Alţii au putut să-şi facă intermodal că au fost lăsaţi de Uniunea Europeană şi de master plan. Ce am putea transporta din judeţul Cluj, ce producem noi şi ar putea fi transportat? În documentaţia făcută de Aeroport era pusă de exemplu firma Panettone care nu are activităţi la noi. CNADNR nu este de acord, CFR la fel, lucrurile sunt cât se poate de clare. Nu putem ignora un studiu de fezabilitate pentru care s-a plătit o grămadă de bani. Mergeţi la Uniunea Europeană să schimbe master planul, să vină aici cu Uniunea Europeană, cu ministerul Transporturilor, să ne spună ce să facem. Să punem carul înaintea boilor?”, spunea Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, la şedinţa precedentă.


Concluziile unei întâlniri la ministerul Transporturilor la începutul lunii noiembrie unde au participaţi toţi factorii de decizie în ceea ce priveşte implementarea transportului intermodal la Aeroportul Cluj arată însă că CFR susţine proiectul. Atâta doar că nu are bani de cofinanţare.

"În urma discuţiilor a reieşit faptul că proiectul intermodal promovat de aeroportul clujean şi Consiliul Judeţean nu are asigurată cofinanţarea din partea CN CFR Infrastructură în perioada 2014-2020, companie care are alte priorităţi pentru realizarea infrastructurii proprii. Mai mult, proiectul de transport intermodal nu poate fi finanţat din fonduri europene pe axa de conectivitate deoarece fondurile alocate României au fost deja negociate pentru reabilitarea căii ferate (Braşov - Predeal, Braşov – Sighişoara, Craiova – Calafat etc)”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Cluj.


 

Conform discuţiilor purtate, se arată în concluziile Prefecturii, singurul proiect care poate fi derulat la nivelul judeţului Cluj este cel multimodal propus în Master Planul General de Transport al României. Consiliul Judeţean susţine, însă, că “beneficiar al unei asemenea platforme multimodale care vizează interconectarea transportului cargo pe calea ferată cu cel rutier este exclusiv Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca”.


Reiese, aşadar, că dezvoltarea terminalului nu este doar oportună, ci şi realizabilă. Potrivit Ministerului Transporturilor, proiectul este inclus în Master Planul de Transport al României - aprobat de Guvern şi avizat de Uniunea Europeană - , iar pentru atragerea fondurilor europene va trebui realizat un nou studiu de fezabilitate. Finanţarea de 34 de milioane de euro poate fi atrasă de o nouă asociere realizată între municipiul Cluj-Napoca (lider al asocierii), Aeroportul Cluj, Ministerul Transporturilor, CN CFR Infrastructură şi CN CFR Călători.

Ultimele Stiri
abonare newsletter