Actualitate

Deputatul PNL Ioan Oltean, acuzat că a luat mită 600.000 euro într-o parohie, urmărit penal

DNA a dispus începerea urmăririi penale față de deputatii liberali Ioan Oltean și Cătălin Florin Teodorescu, pentru complicitate la abuz în serviciu și trafic de influență, respectiv pentru abuz în serviciu, în dosarul ANRP 4. Teodorescu a fost și reținut pentru 24 de ore.

”La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011”, se arată într-un comunicat DNA.

Persoana care a primit suma de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) a cumpărat drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Peroana respectivă a vândut drepturile după ce, vreme de opt ani, nu a reușit să obțină proprietățile revendicate, fapt ce a dus și la inițierea unui proces în instanță.

”De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, se mai arată în comunicat.

Cei doi au fost audiați joi la sediul DNA. Ioan Oltean chiar a fost luat de pe aeroport și dus cu mandat la sediul instituției.
În același dosar s-a mai dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Sergiu Diacomatu, fostul vicepreşedinte al ANRP, a lui Mihai Rotaru, principal acționar al CS Universitatea Craiova și cel care ar fi cumpărat drepturile litigioase, și a Lăcrămioarei Alexandru, fost membru al comisiei ANRP ca reprezentant al Ministerului Finanţelor.

Etichete: anrp DNA ioan oltean
abonare newsletter