Actualitate

Student la Politehnică promovează arta prin teatru. ”România este flămândă pentru artă”

Alexandru Ciobanu vine din Republica Moldova, a terminat Politehnica și în paralel a ales să o ia pe un drum frumos, îmbrățișând arta. Deși practică teatrul de puțin timp, recent s-a întors cu mai multe premii de la un festival, unde a făcut Clujul mândru.

Vâzând de-a lungul timpului că este mereu în centrul atenției, că poate să-și capteze prietenii, să îi țină sub vraja poveștilor sale, acum câțiva ani a ales să intre într-o trupă de teatru amator care a reprezentat punctul de pornire pentru cariera sa, care cu fiecare spectacol care trece, îl împinge pe drumul succesului.

”Acum câțiva ani am intrat într-o trupă de teatru amator, plină de moldoveni, Carusel, cu care am dat spectacole în Timișoara, în Huedin și la Cluj de două ori. A avut un succes incredibil piesa. Acolo a fost începutul și apoi am mers înainte. Am cunoscut oameni frumoși din domeniu care m-au ajutat și mă ajută, învăț de la ei și îmi oferă tot” a povestit Alexandru.


Stand-up comedy, un proiect pe care vrea să se axeze mai mult

Cu puțin timp în urmă, Alexandru Ciobanu a primit propunerea de a face un spectacol de stand-up comedy. Fără să fi făcut așa ceva înainte, fără să aibă experiență, doar bazându-se pe improvizație, și-a luat inima în dinți și a acceptat. Prin aceasta și-a descoperit o nouă pasiune, atât de apropiată de teatrul care l-a făcut ceea ce este astăzi.

”Stand-up comedy este o latură pe care merg mai puțin, dar pe care pe viitor doresc să mă concentrez mai mult. Momentan încerc să fac o colaborare, iar proiectul, sper, va demara în decembrie. M-am apucat întâmplător într-o zi când am fost chemat să fac un spectacol de stand-up. Am acceptat, a ieșit ok, am văzut că-mi place și sper ca pe viitor să fac din ce în ce mai bine, să ajung și eu cunoscut pe această latură” a explicat studentul.


S-a întors de la Târgu Mureș cu premii

De-a lungul timpului a participat la numeroase festivaluri și concursuri pentru actori amatori. Unul dintre acestea este un festival de satiră și umor studențesc organizat la Târgu Mureș. Deși a participat în mai mulți ani, fără succes, săptămâna trecută și-a luat revanșa.

”Recent m-am întors de la un festival de satiră și umor studențesc care a avut loc la Târgu Mureș cu două premii întâi la două categorii individuale, monolog și stand-up. De asemenea am luat locul trei la grup împreună cu Brigada Bum din Cluj. Am fost apreciat, am fost oprit de juriu pentru a mi se spune că ceea ce fac, fac bine și să nu mă opresc din drum fiindcă voi ajunge departe ” a spus tânărul actor.


Ca toți actorii, Alexandru trăiește pentru aplauze           

Deși recunoaște că iubește fiecare moment care i-l oferă teatrul, de la învățarea rolului, la repetiții, la spectacolul propriu-zis, moldoveanul iubește aplauzele.

”Pentru ce trăiesc actorii? Ei trăiesc pentru aplauze. Cea mai faină emoție este în momentul aplauzelor. Când trăiești în pielea personajului nu te gândești la asta, dar când spectacolul a luat sfârșit, abia aștepți să vezi că publicul te apreciază” explică tânărul.


În timp ce spune asta, zâmbește ștrengar, gândindu-se probabil la acea sete pentru aplauze. Pare rușinat că tânjește după ele, dar o mărturisește fără regret.

”România este flămândă pentru artă”

Cu toate că teatrul este văzut ca o meserie fără prea multe beneficii financiare, Alexandru este de părere că un actor poate trăi bine din asta, dacă încearcă mereu să-și depășească limitele. De asemenea, vede o viitoare evoluție în ceea ce privește arta, în toate formele ei, deoarece românii sunt din ce în ce mai dornici să-și hrănească sufletul prin ea.


”De când am intrat în lumea teatrului, cred că se poate trăi oriunde din asta, mai ales în România, fiindcă România este flămândă. Flămândă pentru artă. Însă este prea puțin apreciată. Soluția este să nu te limitezi. Sunt de părere că dacă ajungi un actor profesionist nu trebuie să te oprești doar la a juca pe scena unui teatru. Trebuie să iei toate ramurile posibile, să fii staroste la nunți, să faci teatru de club, prezentări, toate astea” continuă actorul.

Toate rolurile pe care le-a jucat i s-au părut pe cât de frumoase, pe atât de grele la început. Însă este recunoscător că a avut alături de ei oameni care au putut să-i ofere sfaturi, iar el, ascultându-le, a trecut peste dificultăți.

Clujul a fost punctul de pornire

Artistul recunoaște că dacă ar fi rămas în Republica Moldova nu ar fi ajuns ceea ce este astăzi. Este convins că nu ar fi ales același drum. A ales Politehnica fiindcă știa că acolo are cele mai mari șanse să intre la buget și să primească o bursă pentru a se putea întreține. Este conștient însă de contrastul dintre gândirea logică pe care o cere această facultate și firea lui creativă.

”Diferența este foarte mare. Sunt două domenii total diferite. Politehnica nu a fost aleasă din plăcere, ci am cerut o mână de ajutor acestei facultăți. Datorită ei am ajuns în Cluj. Era o facultate la care știam că o să intru la buget cu bursă, să nu depind de ai mei, să pot să mă descurc. Diferență este, dar a contribuit la ceea ce am ajuns” a mărturisit artistul.

Publicul din comunitățile mai mici este mai receptiv

De când a ales drumul artei, Alexandru a avut șansa să urce pe scenă aproape în toată țara. Ceea ce a observat este că publicul din comunitățile mai mici este mai receptiv, datorită faptului că nu au prea multe posibilități de a se hrăni cu artă, spre deosebire de orașele mai mari unde există mai multă varietate. Publicul clujean este de asemenea receptiv, însă încă sunt prea puțini care frecventează locațiile teatrale.

Actorul consideră că este foarte important ca iubitorii de teatru să promoveze această artă cât mai mult posibil pentru a-și deschide ochii spre o viață mai bună.

”Oamenii trebuie să meargă cât mai mult la teatru, să-l promoveze, să încurajeze o altă lume. Fiindcă noi astăzi trăim într-o lume plină de răutate, războaie, lipsuri. De asta avem parte zilnic. Lipsuri financiare, lipsuri alimentare, lipsuri de dragoste... și astea-s cele mai mari. Fiindcă cele financiare trec pe plan secundar. De asta încurajez teatrul, fiindcă prin el oamenii pot să-și deschidă ochii, să vadă o viață mai bună. Teatrul te ajută să deschizi o ușă spre tine însăți” a concluzionat Alexandru Ciobanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter