Actualitate

De ce ne este teamă? „România nu conștientizează foarte limpede pericolul terorismului”

Specialiştii clujeni consultaţi de Monitorul de Cluj spun că România nu este în totalitate ferită de atacuri teroriste şi că există un interes al jihadiștilor pentru ţara noastră.

În urma atentatelor din Paris ce au dus la moartea a sute de persoane, frica s-a instaurat nu doar în rândul francezilor, ci în rândul tuturor europenilor. Însă cum este perceput terorismul la nivelul țării noastre? Le este teamă românilor de un eventual atac terorist?

Sunete de petardă creează haos, toată lumea este în poziție de atac, însă aeroporturile sunt cele mai predispuse, fiind întârziate sau anulate zeci de zboruri din cauza unor alarme false. Un avion a fost întors și o familie de musulmani a fost dată jos deoarece au fost suspectată de acte de terorism. Îi făcea pe ceilalți pasageri să se simtă inconfortabil. Desigur, a fost o alarmă falsă.


Poporul român, deși solidar cu cel francez, din punctul de vedere al specialiștilor, nu vede aceste atacuri ca și o amenințare asupra României, în ciuda faptului că s-au raportat probleme cu teroriștii chiar la granița țării.

”România nu conștientizează foarte limpede pericolul terorismului. Ne-am obișnuit  cu ideea că suntem săraci, puțini vizați, că am avut înainte de Revoluție o relație apropiată cu lumea musulmană. De aici putem trage concluzia că populația crede că suntem feriți de atentate. Deși au existat cazurile moldovenilor arestați care voiau să treacă clandestin granița cu muniție și obiecte islamice sau cel al britanicilor arestați în Ungaria. Asta indică faptul că există un interes al jihadiștilor pentru România” a explicat Adrian Ivan, Directorul departamentului de Studii Internaționale și Istorie contemporană.


Psihologul Daniel David consideră însă că din punct de vedere emoțional, românii sunt conștienți de pericol ca fiind unul proximal, însă este văzut ca o posibilitate, nu o probabilitate.

”Eu cred că oamenii sunt conștienți. Terorismul a fost mereu văzut ca un pericol, ca un lucru foarte grav, doar că a fost văzut doar la distanță de către noi. În sensul că dacă întrebi, toată lumea știe ce pericol reprezintă terorismul, dar a fost un pericol distant. Un pericol care nu poate viza zona noastră. Cred că după tot ce s-a întâmplat în Franța și ce se întâmplă în România în acest moment, pericolul trebuie văzut ca fiind mai proximal. Astfel încât se deschide deja posibilitatea de a apărea un astfel de pericol și la noi. Dar deocamdată discutăm în termeni de posibilitate, nu de probabilitate. Acesta este motivul pentru care nu apar reacții emoționale atât de mari” a explicat Daniel David.


Specialistul Adrian Ivan este de părere că în cadrul serviciilor de informații ale României totul este bine pregătit, așadar suntem feriți de eventuale atacuri teroriste. 

”În cadrul serviciilor de informații există o radiografie foarte precisă a formațiunilor teroriste. De asemenea, există și o bună colaborare cu cetățeni de origine siriană, iordaniană, din orientul apropiat care au oferit trasee foarte bine punctate ale jidahiștilor. Asta însă nu înseamnă că suntem în totalitate feriți de atacuri teroriste” a spus Adrian Ivan.  


În ciuda panicii create în restul Europei, psihologul Daniel David a spus că nu a observat schimbări comportamentale față de musulmanii din România, mai exact din Cluj-Napoca, cu toate că, fiind oraș universitar, avem mulți studenți veniți cu Erasmus. De asemenea, este de părere că mesajul pe care l-a transmis Klaus Iohannis în ceea ce privește musulmanii, a avut un efect pozitiv asupra percepției românilor.

”Eu nu am văzut să fie diferențe de comportament, la nivel de Cluj-Napoca, față de cei de origine islamică. Mai ales că președintele Klaus Iohannis a transmis clar că musulmanii din România nu reprezintă un pericol și nu sunt monitorizați. Nu cred că s-a schimbat până acum comportamentul față de ei” a spus psihologul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter