Actualitate

Clujenii sunt invitaţi să-şi deschidă sufletul şi să dăruiască

“O haină în plus înseamnă o povară în minus” - este motto-ul evenimentului caritabil care își propune colectarea de haine și alte bunuri (haine de iarnă, veselă, mobilier, rechizite, garnituri de pat, încălțăminte) pentru 30 de familii care provin din mediul defavorizat.

Punctul de colectare este recent renovatul Casino (centrul de cultură urbană) din Parcul Central, care va găzdui acest eveniment sâmbătă 21 nNoiembrie, ora 14:30.

"De această dată este vorba de un proiect Oameni pentru Oameni" spune Ioana Szasz, coordonator PR și trainer la Thesaurus. Ideea evenimentului s-a născut în gândul Ioanei cu ocazia unui alt proiect al asociației, când a observat o fetiță ce se juca fericită, fiind îmbrăcată numai într-o bluziță de trening,  vremea de afară având temperatura de 4 grade Celsius "și eu aveam o geacă groasă".


În momentul acela s-a gândit la toate hainele ei rămase prin șifonier și la acele multe lucruri bune pe care noi, toți le avem și nu le folosim, dar care pentru unii oameni sau copii pot face viața mai frumoasă, mai ușoară și o mare diferență. Cu atât mai mult acum, putem face ceva în privința acestui lucru, când intrăm în anotimpul rece al iernii și ne apropiem cu pas grăbit de sărbătorile de Crăciun. Pornind de la această idee s-a concretizat proiectul de sâmbătă, unde sunt așteptați toți cei care simt că pot să ajute la realizarea lui și să facă o diferență în viața acestor oameni și copii.

Deși acest proiect este de-a dreptul unul caritabil, asociația Thesaurus înseamnă mult mai mult decât atât. De la înființarea asociației și până în prezent, Thesaurus este o organizație non-profit care investește foarte mult în educație și participare civică, prin care dezvoltă și transformă grupuri vulnerabile (copii din centre de plasament sau tineri din medii dezavantajate) din beneficiari, în binefăcători ai comunității noastre.


Proiectele asociației au dublul scop de a ajuta beneficiarii să își conștientizeze valoarea și să realizeze că pot și ei adăuga valoare comunității din care fac parte. Acesta este de fapt și crezul central al Thesaurus: fiecare in parte putem contribui la creșterea comunității noastre.

Aceasta se realizează prin proiecte menite să le crească valoarea beneficiarilor în societate și pe piața muncii subliniind valoarea lor ca membri ai comunității locale și globale, încurajându-i astfel să adauge valoare comunității din care facem cu toții parte - aspectul cel mai important al asociației.


Acest concept este inspirat după un trend sau o școală de gândire din Statele Unite (ABCD- Asset-Based Community Development) unde asociațiile precum Thesaurus dezvoltă comunitatea prin însăși punctele forte ale comunității, prin conectarea lor cu nevoile ei. Mai exact, acest concept se referă la dezvoltarea comunitară bazată pe resursele comunității pe care le identifică tot comunitatea.

În prezent, Thesaurus lucrează cu patru centre de copii - AFR, Căsuța Bucuriei, Aksza, Salvați Copiii și cu un grup de tineri din medii dezavantajate. Activitatea concretă a asociației constă în faptul că, prin aptitudinile celor trei persoane responsabile de înființarea și dezvoltarea ei, Ioana Irina Urs, Eleonora Vințeler și Ioana Szasz, Thesaurus crește competențele lingvistice ale beneficiarilor ei, oferind cursuri gratiuite de limbi străine și îi implică activ pe aceștia în viața comunității. De exemplu, prin desfășurarea proiectului "Parcul Detunata are suflet", un număr semnificativ dintre acești copii au ajutat la renovarea amfiteatrului din parc, lucru care nu s-ar fi putut realiza sub nici o formă fără ei.


Un zâmbet și o ceașcă de ciocolată caldă vor primi, în semn de mulțumire, toți cei care vor lua parte la evenimentul de sâmbătă... "din partea casei", spun organizatorii.

Articol scris de Octavian Gui, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

abonare newsletter