Actualitate

Muzeul Farmaciei, în pericol de a fi evacuat din clădirea în care funcţionează

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), Carmen Ciongradi, a făcut luni apel către Primăria Cluj-Napoca să îşi exercite dreptul de preemţiune pentru a achiziţiona clădirea în care funcţionează Colecţia de istorie a Farmaciei, care este în pericol de evacuare.

Clădirea istorică care găzduieşte Colecţia şi care a funcţionat ca farmacie încă din secolul al XVI-lea a fost retrocedată, iar noii proprietari doresc să o vândă. Conducerea MNIT a primit până în prezent două somaţii de evacuare.

“Facem un apel la Primăria Cluj-Napoca să îşi exercite dreptul la preemţiune şi să cumpere clădirea în care funcţionează Colecţia de Istorie a Farmaciei. Apelul nostru vine ca urmare a unei evacuări iminente a Colecţiei, după ce am primit două somaţii de la un executor judecătoresc, din septembrie şi octombrie, prin care ni se impune să evacuăm spaţiul în termen de zece zile. Clădirea a fost restituită în 2008 urmaşilor fostului proprietar, mai puţin spaţiul în care funcţionează colecţia, care este parte a MNIT, dar aceştia au dat muzeul în judecată şi au obţinut o sentinţă definitiv în mai 2015”, a spus Ciongradi luni într-o conferinţă de presă.


Imobilul în care se află Colecţia de Istorie a Farmaciei este o clădire din secolul XVI şi aparţine patrimoniului naţional.

„Colecţia ar trebui să rămână mai departe la parter, în spaţiul în care a funcţionat o farmacie din 1573 până acum, iar la etaj am putea înfiinţa o colecţie de istorie a Clujului. Evacuarea ar însemna o pierdere pentru oraş, ar fi o palmă dată autorităţilor, în condiţiile în care oraşul vrea să candideze la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Este un lucru inacceptabil pierderea unui muzeu”, a mai spus directorul MNIT.


El a subliniat că muzeul se află într-o situaţie dificilă şi din cauză că piesele Colecţiei, fiind de patrimoniu, nu pot fi relocate cu uşurinţă, pentru că trebuie respectate o serie de reglementări referitoare la securitate sau la microclimatul în care trebuie păstrate pentru a nu se degrada.

„Nu se poate face o evacuare de pe o zi pe alta, am avea nevoie ce cel puţin şase luni pentru mutarea colecţiei. Avem peste 3.000 de piese, de la mobilier de epocă, pictat, vase farmaceutice, sticluţe, retorte, cărţi vechi de medicină şi manuscrise din secolele XVI-XVIII, ingrediente celebre, cum ar fi praful de mumie, aparatură medicală, cum ar fi primul electrocardiograf din România. Avem, de asemenea, o pictură barocă din secolul al XVIIl-lea pe tavan”, a precizat Carmen Ciongradi.


La rândul său, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat că în ultima şedinţă de Consiliu Local a fost adoptată o hotărâre care prevede alocarea unui spaţiu de 800 de metri pătraţi pentru mutarea Colecţiei de Istorie a Farmaciei.

De asemenea, Oana Buzatu a precizat că municipalitatea se află în procedură de negociere cu proprietarii clădirii şi că s-au făcut deja expertize privind evaluarea imobilului. Ea a afirmat că se pune şi întrebarea, în acest caz, dacă există bază legală pentru alocarea unei sume atât de mari pentru cumpărarea clădirii.


Potrivit lui Carmen Ciongradi, noii proprietari ar cere un milion de dolari pentru imobil. Colecţia de Istorie a Farmaciei este vizitată în fiecare an de peste 10.000 de persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter