Actualitate

INCENDIUL din Colectiv - Procurorul general: Ancheta este pentru OMOR CALIFICAT. Guvernul a decretat trei zile de DOLIU NAŢIONAL. Ce spune primarul Sectorului 4

Ancheta în cazul incendiului de vineri seară, din clubul bucureştean Colectiv, a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care "pedeapsa este foarte mare".

”Pot fi pelevate probe, specialiştii criminalişti sunt pregătiţi şi ştiu să ridice probe şi în astfel de situaţii. (...) Vorbim despre o începere de urmărire penală cu privire la faptă. În momentul în care se va putea dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la o persoană se vor stabili toate elementele, inclusiv poziţia subiectivă a acelor persoane cu privire la care se va dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale şi se va stabili forma de vinovăţie. Nu vreau să spun de pe acum că va fi cineva acuzat de omor calificat sau ucidere din culpă”, a spus Niţu.

Pe de altă parte, un procuror care îl însoţea pe Tiberiu Niţu a spus că ”s-au făcut cercetările în spaţiile exterioare incintei, de unde au fost ridicate mai multe bunuri şi multe alte mijloace materiale de probă care urmează să fie evaluate din punct de vedere al probatoriului”.


”A fost ridicată unitatea de stocare a imaginilor de pe camerele de supraveghere. Urmează să fie evaluată, iar dacă acele imagini sunt, fără îndoială vor fi folosite în anchetă”, a precizat procurorul.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la data de 31 octombrie 2015, preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a cauzei privind incendiul produs în Clubul Colectiv din Municipiul Bucureşti, soldat cu decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora.


"Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia şi constatând că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorităţi, fiind necesară şi alocarea de resurse logistice suplimentare", se arată în comunicat.

Din primele verificări şi acte efectuate a reieşit că, în seara de 30 octombrie 2015, în timpul desfăşurării unui concert de muzică rock, s-a produs un incendiu într-un imobil din strada Tăbăcarilor nr. 7, Sectorul 4, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora, se mai arată în comunicatul citat.


Guvernul a adoptat sâmbătă hotărârea care prevede că zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie sunt zile de doliu naţional pe teritoriul României, în urma incendiului din Clubul Colectiv din Capitală, soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, majoritatea fiind internaţi.

Pe de altă parte, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, spune că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv, unde s-a produs tragedia în care 27 de oameni au murit, iar aproximativ 200 au fost răniţi, a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.


Primarul a declarat, sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, că localul nu are autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.

Cristian Popescu a spus că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al Primăriei, clubulul a funcţionat legal. "Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare (...) Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile”, a susţinut primarul Sectorului 4, unde se află Clubul Colectiv.


Piedone a precizat că va pune la dispoziţie documentele în legătură cu acest club şi că nu exită un act pentru activităţi pirotehnice. "În contractul de locaţie, semnat între societatea comercială Pionierul şi Colective Club SRL, la obiectul contractului se specifică clar, semnarea procesului verbal de predare-primire certifică predarea de către locatar şi preluare de către locatar a spaţiului. Locatarul va folosi exclusiv spaţiul cu destinaţie, sediu social, cu punct de lucru şi va desfăşura activităţile de club, discotecă, bar, alimentaţie publică. Din punct de vedere şi atribuţiile pe care le are Primăria Sectorului 4, pentru emiterea acordului de funcţionare avem la dosar şi avem îndeplinite toate normele legale de eliberare a acestui certificat" a spus primarul sectorului 4.

Întrebat dacă are ceva să îşi repoşeze, edilul a răspuns că nu, dar a completat că pe viitor verificarea ar trebui să se facă la faţa locului de către inspectorii de specialitate şi după aceea să se elibereze certificat pentru activităţi pirotehnice.

Chestionat dacă mai sunt şi alte cluburi în sector în aceeaşi situaţie, edilul a spus că sunt doar două, Colectiv şi Fabrica. "Ulterior, inspectorii mei, în raza de activitate şi competenţă îşi verifică. Eu nu pot să verific, de exemplu, dacă există extinctoare, nu pot să verific dacă îndeplineşte normele igienico-sanitare sau dacă are acest acord de funcţionare sau este înregistrat la Registrul Comerţului cu declaraţia pe proprie răspundere sau dacă are muncă la negru, noi putem sesiza ulterior organele abilitate. Cum am fost, de exemplu, şi noi am găsit cu 10 zile în urmă activitate cu personal necalificat", a afirmat Piedone. El nu a putut preciza cuantumul amenzii date de inspectorii Primăriei sectorului 4 la ultimul control la Clubul Colectiv.

În opinia sa, o problemă ar fi "programul inspectorilor", pentru că aceste cluburi au activităţi pe timp de noapte, iar multe instituţii de control, printre care şi primăria "îşi închid porţile la orele 16:30".

"Noi, primăria, la controlul pe care l-am efectuat, l-am făcut până în orele 16:30, unde noi am verificat efectiv actele, într-o încăpere goală şi ni s-au pus la dispoziţie documentele", a spus primarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter