Actualitate

Birocrația, corupția și infrastructura încurcă antreprenorii români

Participanții din cadrul evenimentului „Campioni în Business” au subliniat câteva probleme majore cu care se confruntă afaceriștii români.

Moderatoarea Irina Anghel-Enescu a adresat publicului o serie de întrebări cu scopul de a afla în ce organizații au încredere partipanții, care sunt avantajele competitive ale României și ce le-ar recomanda tinerilor. Ca o notă de amuzament una dintre întrebări îi provoca pe antreprenori să spună pe care dintre domnitorii români i-ar dori în funcția de director general. Mihai Viteazu reprezenta unificarea, Mircea cel Bătrân - înțelepciunea, Ștefan cel Mare – războiul, Vlad Țepeș – disciplina, iar Dimitrie Cantemir era cărturarul.

Majoritatea antreprenorilor prezenți au răspuns că nu au încredere în organizațiile statului, BNR-ul fiind instituția cu cele mai multe voturi, în schimb ce ANAF-ul a primit doar un vot, iar președinția abia ce a adunat 7 voturi.



Teofil Mureșan, fondatorul și CEO-ul Electrogrup a declarat că avantajul competitiv al României este ”forța de muncă ieftină, comparând cu educația”, la această întrebare sala i-a susținut viziunea votând ca cel mai mare avantaj al țării forța de muncă calificată și ieftină.


Antreprenorii consideră că nu e loc pentru lingușirea șefilor. Ei le recomandă tinerilor să muncească mult, să fie onești și să-și facă propria afacere. Conform voturilor celor prezenți în sală, românii stau de la prost în jos când vine vorba de încredere în cei din jurul lor. Majoritatea consideră că o creștere a încrederii ar ajuta fără dar și poate afacerile românești.


Ca o completare la acest răspuns Irina Anghel a mărturisit că în timp ce povestea cu renumitul politolog și sociolog, americanul Francis Fukuyama, acesta i-a spus că România se numără printre țările cu cel mai scăzut nivel de încredere, lucru deloc încurajator.

Companiile cele mai mai de succes ale Transilvaniei au fost premiate în cadrul celei de-a doua conferințe a ediției din 2015 a proiectului „Campioni în Business”. Evenimentul se află la cea de a V-a ediție și a reușit să reunească antreprenori, oameni de afaceri locali, bancheri, investitori, consultanți de business și analiști.

Ultimele Stiri
abonare newsletter