Actualitate

Slovenia, copleșită de migranți, cheamă armata în ajutor

Armata slovenă ajută poliția de frontieră, în contextul în care mii de migranți au ajuns în Slovenia din Croația după ce Ungaria a decis să-și închidă granița ungaro-croată, transmite AFP.

Legea urmează să fie dezbătută în cursul zilei de astăzi. Momentan armata poate contribui doar din punct de vedere logistic, însă dacă această lege este aprobată s-ar  reuși extinderea - în mod excepțional - puterilor de intervenție ale armatei.

''Fluxul de migranți în ultimele trei zile ne depășește întreaga capacitate de a-l gestiona. Acest amendament va permite să li se încredințeze soldaților sarcini suplimentare, în circumstanțe specifice și cu acordul parlamentului'', a comunicat guvernul de la Ljubljana, după o întâlnire de urgență.
Slovenia este un stat mic, cu doar 2.000.000 de locuitori, iar luni au pătruns în țară peste 8.000 de migranți, din care abia 2.000 eu reușit să-și continue traseul către Austria. Mulți migranți au traversat prin natură și nu prin punctele oficiale de trecere.


''Nu este vorba despre o stare de urgență și despre introducerea unei condiții extraordinare, ci despre consolidarea controlului la graniță. Slovenia trebuie să reacționeze în contextul în care Croația refuză să colaboreze pentru a gestiona criza migranților'', a explicat premierul sloven Miro Cerar pentru postul național de radio.

Ungaria a declarat că granițele cu Serbia și Croația vor rămâne închise atâta timp cât consideră că este nevoie. Decizia statului ungar de a-și închide granițele cu Croația vineri noapte a provocat acest blocaj de-a lungul Balcanilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter