Actualitate

Câinii au voie în autobuze, dacă au bilet

Consilierii locali clujeni au aprobat miercuri noul regulament privind accesul câinilor în autobuze. Acesta prevede posibilitatea ca un câine să călătorească cu mijloacele de transport public (CTP) dacă stăpânul lor plătește un bilet în plus.

În noul regulament, un întreg capitol este dedicat “accesului persoanelor însoţite de câini în mijloacele de transport public”.

“Câinii de talie medie şi mare vor fi ţinuţi în lesă şi vor purta botniţă. Câinii de talie mică vor fi ţinuţi în lesă, în braţe sau în cuşcă ori geantă de transport. În mijlocul de transport în comun va urca maxim un câine însoţit de deţinător. Deţinătorul achită şi compostează şi pentru câine un bilet de călătorie. Lesa câinilor va fi prinsă de zgardă sau ham. Câinele trebuie să fie îngrijit şi educat pentru a nu provoca deranj pentru restul călătorilor. Conducătorul autovehicului are dreptul să solicite persoanei însoţite de câine părăsirea mijlocului de transport în situaţia în care nu sunt respectate prevederile regulamentului, iar aceasta este obligată să se conformeze. Persoana însoţită de câine va alege cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun şi va evita orele de vârf şi mijloacele de transport aglomerate. Se va considera mijloc de transport neaglomerat acela care prin numărul de călători permite ţinerea câinelui la cel puţin un metru distanţă de ceilalţi călători”, se precizează în noul regulament, care mai precizează că un câine de talie mică este acela care are o înălţime sub 50 de centimetri iar un câine de talie medie are o înălţime între 50-65 centimetri, “înălţimi măsurate la nivelului greabănului”.


Potrivit proiectului de hotărâre, noul regulament va fi în vigoare doar 18 luni.

“Pentru monitorizarea adecvată a implementării prevederilor noului regulament şi pentru a putea interveni eficient în sccopul remedierii eventualelor deficienţe care pot apărea pe parcursul aplicării acestuia s-a decis ca actul normativ să producă efecte pe durată determinată, respectiv 18 luni de la data adoptării, urmând a fi prelungit ulterior pe perioadă nedeterminată în situaţia în care nu vor exista probleme în aplicarea sa”, se arată în documentul citat.


 “Ne bucurăm că a fost aprobat în unanimitate, e un pas important pentru un oraș civilizat Celalalt regulament avea 18 ani. Prima formă a fost depusă în 2011, iar după patru ani avem un regulament după care ar trebui să ia exemplu și alte consilii locale din țară. Noi credem că cei care nu au câini vor fi plăcut impresionați de comportamentul civilizat al deținătorilor și le dorim să adopte un cățel ca să înțeleagă și ei ce înseamnă un animal de companie”. (Valeria Marc, Asociația NUCA)

“E un pas pas spre normalitate, pentru că Clujul se dorește a fi un oraș european și modern, dar până acum în anumite domenii se poate spune că nu era chiar așa, acest oraș era cam neprietenos cu accesul animalelor de companie. La pachet cu drepturile vin și obligații, în ce privește acest regulament. Până acuma era o marginalizare a deținătorilor de animale”. (Alina Banu, Asociația NUCA).


 

Etichete: regulament caini
Ultimele Stiri
abonare newsletter