Actualitate

Colaborare în oncologie între Cluj şi Iordania

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/20_ziua/04 conf medicala romano-iordaniana umf rp 60.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Institutul Oncologic din Cluj-Napoca va începe o colaborare cu Institutul Oncologic din Iordania, care este foarte dezvoltat şi deţine o vastă experienţă.

Anunţul colaborării dintre Institutul Oncologic din Cluj-Napoca şi cel din Iordania a fost făcut la deschiderea celei de a doua ediţii a Conferinţei Medicale Româno-Iordaniană care are loc zilele acestea la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu Cluj.

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, prezent la deschiderea ediţiei a doua a Conferinţei Medicale Româno-Iordaniană care se desfăşoară la UMF Cluj, a anunţat începerea unui schimb de experienţă medicală între România şi Iordania. În acest sens va fi încheiat un acord între Ministerul Sănătăţii din ţara noastră şi cel din Iordania.


Cseke Attila a precizat că partea română este interesată mai ales de o colaborare pe oncologie, acesta fiind unul din domeniile în care iordanienii au avansat foarte mult. „Pe noi ne interesează în primul rând partea de oncologie pentru că Iordania are o experienţă deosebită, au un centru de cancer al regelui Hussein, foarte bun şi la care putem să ne cuplăm şi noi ca şi reţea şi experienţă”, a afirmat ministrul român al Sănătăţii.

 


Colaborarea va începe la Cluj

 


Cseke Attila a subliniat că Institutul Oncologic Cluj va fi primul din ţară cu care se va stabili o colaborare, dar nu exclude nici o colaborare cu cel din Bucureşti sau cu cel din Iaşi, care se va deschide în curând. El a mai menţionat că Institutul Oncologic din Cluj este cel mai bun din ţară.

Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prezent la conferinţă, a afirmat că ar putea exista o colaborare şi pe partea de pregătire a asistenţilor medicali, pe partea de medicină de urgenţă, domenii în care iordanienii sunt foarte bine pregătiţi. „Experienţa lor este foarte avansată, ei colaborează direct cu Statele Unite, au sistem de telemedicină cu Statele Unite, pe diagnostic, pe decizie, pe tot”, a spus Raed Arafat. Subsecretarul de stat a explicat că în Iordania există un dispecerat unic pentru poliţie, pompieri, ambulanţă pentru toată ţara.


 

3.500 de medici iordanieni au studiat în România


 

Constantin Ciuce, rectorul UMF Cluj, a afirmat că 3.500 de iordanieni au absolvit facultăţi de Medicină în ţara noastră şi este foarte important că aceştia doresc să stabilească legături cu ţara care i-a format profesional. Rectorul UMF Cluj a mai subliniat că „medicina din Iordania este la un nivel foarte înalt atât pe partea de practică cât şi pe infrastructură şi cercetare”.

La rândul său, ministrul iordanian al Sănătăţii, Wajih Owais, a subliniat că România este prezentă în Iordania prin foarte mulţi „ambasadori” ai ţării şi a dat ca exemplu cei 13.000 de absolvenţi ai unor facultăţi din România, dintre care peste 3.500 de medici, mulţi ocupând poziţii importante în sistem.

La deschiderea conferinţei de astăzi au participat şi oficialităţi locale, printre aceştia fiind primarul Sorin Apostu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Cluj, Dorina Duma şi prefectul, Florin Stamatian.

 

abonare newsletter