Actualitate

Grup infracţional organizat din domeniul farmaceutic, destructurat de inspectorii antifraudă

Inspectorii antifraudã au efectuat în perioada octombrie 2014 – august 2015 verificãri privind respectarea prevederilor legislatiei fiscale si contabile de cãtre șase firme din Bihor, având ca obiect de activitate comercializarea cu produse farmaceutice.

Inspectorii antifraudã au identificat un prejudiciu cauzat bugetului de stat și al asigurãrilor de sãnãtate în valoare de 3.166.616 lei, pentru recuperarea căruia au sesizat organele de urmãrire penalã și au dispus instituirea de măsuri asigurãtorii, prin indisponibilizare de bunuri și popriri pe conturile bancare.

În data de 13 august, procurori din cadrul DIICOT Oradea au emis mandate de aducere pentru 20 de persoane (medici, asistente, farmaciști și reprezentanți ai unor societăti farmaceutice) din județul Bihor, despre care există suspiciunea rezonabilã că au constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscalã prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real, în vederea fraudãrii bugetului Casei Județene de Asigurãri de Sănătate Bihor.


Pentru medicamentele achiziționate fictiv, una dintre aceste societăți a solicitat ulterior decontarea acestora la Casa Județeanã de Asigurări de Sănătate Bihor, în baza unui numãr de 13.444 de rețete emise fictiv, cu complicitatea unor medici de familie și medici specialiști din județul Bihor, în numele unor pacienți care nu au beneficiat în fapt de tratamentele respective.

Operatiunile de achizitie/livrare declarate şi înregistrate în contabilitate, în perioada 2012-2015, de către societăţile din circuit au avut la bază operaţiuni fictive, fiind create circuite scriptice de tranzactionare, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibilă și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.


 Firmele fantomã interpuse în lanțul evazionist, respectiv societãți care figurau cu sediul social la adrese din mediul rural, au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetãțenie românã și domiciliu în județul Bihor. Firmele în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaratiile fiscale, parte dintre acestea nedeclarând achizitii sau livrări.

Demersurile de cooperare interinstitutionalã între DIICOT si DGAF au fost derulate cu respectarea competentelor materiale specifice fiecãreia dintre cele douã structuri, în conditiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

Etichete: farmacisti diicot
Ultimele Stiri
abonare newsletter