Actualitate

S-a decis cine construieşte pista aeroportului

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/17_ziua/03 aeroport avion koral blue rp 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pista de 2100 de metri va costa 137,8 milioane de lei şi va fi construită de Napoca SA, care a câştigat licitaţia.

Clujenii de la Napoca SA, împreună cu Icco Systems şi Geo Arc SRL Otopeni, au câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean pentru realizarea primilor 2.100 de metri din cei 3.500 ai pistei de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Preţul oferit de asocierea în fruntea căreia se află Napoca SA a fost de 137,8 de milioane de lei. „Astăzi (ieri – n.r.) s-au făcut comunicările cu societăţile implicate. Am avut şase oferte la licitaţie, dintre care patru au fost declarate inacceptabile şi neconforme. Din cele două oferte rămase a fost declarată câştigătoare oferta cu preţul cel mai mic, respectiv Napoca Construcţii SA - Icco Systems şi Geo Arc SRL. Preţul este de aproximativ 137 de milioane de lei”, a anunţat ieri preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.


„Conform legislaţiei, există un termen de zece zile pentru contestaţii. Dacă nu vor fi contestaţii, urmează să semnăm contractul. În cel mai scurt timp se poate da dispoziţie de începere a lucrărilor”, a completat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, care a fost şi preşedintele comisiei de licitaţie. Termenul de execuţie a pistei va fi de şase luni din momentul semnării contractului.

 


Romstrade a vrut din nou pista

 


Cealaltă ofertă care a fost calificată în urma analizei ofertelor a fost cea a bucureştenilor de la Romstrade. Oferta a fost însă a cincea din punctul de vedere al preţurilor oferite. Vă reamintim că Romstrade a fost unicul ofertant la licitaţia organizată anul trecut de Consiliul Judeţean în vederea realizării întregii lungimi de 3.500 de metri a pistei. Atunci, oferta Romstrade a fost respinsă de două ori de comisia de evaluare a Consiliului Judeţean. După respingerea iniţială a ofertei, comisia a fost nevoită să o reanalizeze ca urmare a unei contestaţii depuse de Romstrade. De data aceasta, Romstrade s-a prezentat la licitaţie alături de firmele Irimat Cons şi UTI Instal Construct, în calitate de subcontractanţi. Acum, Romstrade a cerut un preţ de 155,3 milioane de lei pentru realizarea pistei de 2.100 de metri.


Patru oferte, descalificate


 

Radu Bica a explicat că motivele pentru care patru dintre oferte au fost descalificate au ţinut de lipsa unor documente, de faptul că ofertanţii nu au dovedit experienţa în domeniul unor lucrări similare sau nu au avut acordul Autorităţii Aeronautice Române pentru desfăşurarea de astfel de lucrări.

Vă reamintim că deschiderea ofertelor la licitaţia pentru construirea pistei de 2.100 de metri a aeroportului clujean a avut loc la începutul lunii aprilie, comisia având practic nevoie de mai bine de două luni pentru a lua o decizie finală.

 

Încep exproprierile

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a declarat ieri că în curând se vor face primele exproprieri în zona viitoarei piste. „La şedinţa de Consiliu Judeţean de săptămâna viitoare vom demara deja exproprierile pentru primii proprietari, cei prinşi în partea de început a pistei. Cred că va fi vorba despre aproximativ nouă proprietari după care, în şedinţele viitoare, îi vom expropria şi pe ceilalţi. Pe măsură ce derulăm lucrarea se vor face şi restul exproprierilor. Avem asiguraţi în buget banii pentru exproprierile pentru pista de 2100 de metri”, a arătat Tişe.

abonare newsletter