Actualitate

Alexandru Velea este singurul elev clujean calificat la Balcaniadă

<p><img src="documente/stories/06_iunie/17_ziua/07-alexandru velea - olimpic informatica rp 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />La numai 15 ani, Alexandru s-a “bătut” cot la cot cu liceenii la concursul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”.</p>

A câştigat premiul I şi o “diplomă” de intrare cu 10 la Facultatea de Informatică. Cum este numai în clasa a VIII-a, rămâne doar cu prestigiul.

 


 

Alexandru Velea este elev în clasa a VIII-a la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca. El a reuşit performanţa de a fi singurul elev clujean care face parte din lotul naţional al României la Balcaniada de Informatică pentru Juniori.


 

În luna aprilie, Alexandru a susţinut o probă de baraj în urma căreia s-a alcătuit lotul naţional pentru Balcaniadă. Alexandru Velea s-a clasat pe locul a doilea. „Sunt singurul din Cluj atât la clasele de gimaziu, cât şi de la liceu, fiindcă din această ultimă categorie nu s-a calificat nimeni”, a spus elevul.


În acest an România este ţara organizatoare a Balcaniadei, motiv pentru care va participa în concurs cu două echipe a câte patru elevi în concurs. Concursul va avea loc în perioada 3-9 iulie, la Bistriţa. La această competiţie vor participa cei mai buni elevi la informatică din zona Balcanilor, din ţări precum Turcia, Serbia, România, Moldova, Macedonia, Grecia, Cipru, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Albania, iar invitaţii speciali ai ediţiei sunt Croaţia şi Eleveţia.

În ceea ce priveşte şansele de reuşită Alexandru este foarte încrezător. „Nu cred că o să cobor de pe locul doi la clasamentul total. Îmi cunosc concurenţa. Mă aştept la aur sau argint”, a spus elevul clujean.


 

„În timpul liber,
fac informatică”


 

Pasiunea lui Alexandru pentru informatică a început în clasa V-a. Până atunci era pasionat de matematematică. „Mă duceam la concursurile de matematcă, după care m-am înscris la o grupă de excelenţă de informatică şi tot merg de atunci. Am făcut şi la Palaltul Copiilor tot într-a cincea. La început mi se părea distractiv şi am ajuns şi la naţionala dintr-a cincea şi am luat premiul special”, a explicat Alexandru. El a continuat apoi să studieze şi în particular informatica.

„Am continuat să mă pregătesc în particular din clasa a VI-a cu profesorul Ilea Lucian de la „Racoviţă”, şi mergeam şi la orele «de excelenţă» pe care el le ţinea pentru liceu. D-l Ilea este unul dintre puţinii profesori care se ocupă de olimpici aici în Cluj”, a spus Alexandru. El a adăugat că la şcoală nu se fac diferenţe între elevi şi nici nu e lăsat deloc „mai moale” de profesori. „Sunt tratat ca toţi ceilalţi, iar tot ce fac pentru informatică e doar pasiune. În loc să ies afară să mă relaxez, stau şi mai fac nişte info în plus. Practic, în timpul meu liber, fac informatică”, a spus el.

Alexandru spune că pregătirea pentru balcaniadă îi ocupă tot timpul liber. „În timpul anul şcolar a fost cam greu fiindcă trebuie să învăţ la toate materiile. Nu ţine nimeni cont că tu poate eşti bun pe un anumit domeniu şi oricum mă aşteaptă o testare naţională din română şi matematică, dar n-am emoţii”, a mai spus elevul.

Alexandru spune că se pregăteşte în medie cam 2-3 ore pe zi pentru informatică, dar că, după testarea naţională, va începe un program mai intens de pregătire pentru Balcaniadă, de câte 10 sau chiar 12 ore pe zi.

 

Ani puţini,
dar premii multe

 

Alexandru, deşi este doar în clasa a VIII-a se poate lăuda deja cu numeroase premii. În clasa a VI-a el a reuşit să ocupe locul 3 la Olimpiada Naţională de Informatică, iar anul acesta a participat la concursul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, unde a concurat cu elevi de liceu şi de unde a plecat cu premiul întâi. „Am primit o diplomă de intrare cu 10 la Facultatea de Informatică, dar din păcate este valabilă doar trei ani, aşa că n-o să pot să beneficiez de ea, rămân doar cu prestigiul. Trebuie să mai câştig una la anul ca să imi fie de folos”, a spus Alexandru. Tot anul acest Alexandru a luat locul 3 la concursul naţional Campion 2011. „Am luat locul trei cu punctajul maxim. De fapt am fost 5 elevi cu puncaj maxim şi s-a făcut o departajare după calificarea în finală”, a explicat el.

Pe lângă Informatică, Alexandru mai este pasionat şi de Fizică. „Am reuşit să iau menţiune şi la Olimpiada Naţională de Fizică. Recunosc că pentru această materie nu m-am pregătit la fel de mult ca şi pentru info, dar îmi place şi fizica mult”, a spus Alexandru. În puţinul timp liber care îi mai rămâne, lui Alexandru îi place să picteze, şi, ca orice copil de vârsta lui, ascultă muzică sau se joacă pe calculator.

abonare newsletter