Actualitate

UPDATE: Peste 300 de persoane au participat la marsul de solidaritate pentru romii de la Pata Rât. GALERIE FOTO

Un marș de solidaritate al romilor „Orașul pentru oameni, nu pentru profit”, dedicat victimelor evacuărilor forțate, a avut loc în Cluj-Napoca vineri, 17 iulie, sub forma unei acțiuni cultural-civice în cadrul evenimentului „So Keres, Europa?! – Changemakers week in Cluj-Napoca. Young Roma and Non-Roma Claim their Space in Europe".

UPDATE: Peste 300 de persoane au participat la marșul de solidaritate organizat vineri, 17 iulie, de la ora 10:00. Oamenii au cântat acompaniaţi de mai multe chitare. Participanții la marș au realizat o placă comemorativă în memoria celor 300 de cetățeni de etnie romă care au fost evacuaţi de pe strada Coastei din Cluj-Napoca. Ei și-au dorit ca placa să fie amplasată pe clădirea Campusului Facultăţii de Teologie a Universității Babeș-Bolyai, construită pe spațiul de pe strada Coastei de unde romii au fost expulzaţi.dar nu au primit aprobare din partea autorităţilor. Marșul s-a încheiat și nu s-au înregistrat probleme.

La marș a fost prezent și președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, care a precizat că „nu vreau să le promit (n.red.: o soluție) iar peste cinci ani să mă huiduie”.


Marşul începe de la ora 10:00 de la Pata Rât şi se termină pe strada Coastei în spatele sediului Consiliului Judeţean Cluj.

Protestul este unul de solidaritate împotriva evacuărilor administrate de autoritățile publice care deposedează cetățenii de locuințele lor fără a-i consulta și fără a le asigura alternative locative decente. În 2010 au fost evacuate de pe strada Coastei 76 de familii.


În acest fel cetățenii români de etnie romă își continuă lupta pentru drepturile locative ale tuturor cetățenilor români și europeni. Marșul atrage atenția autorităților locale, județene, naționale și europene asupra faptului că dreptul la locuire este un drept fundamental al omului.

Etichete: pata rat romi mars
Ultimele Stiri
abonare newsletter