Actualitate

Din Olanda un student clujean visează la un transport public modern

Un student de la UTCN din anul trei a fost plecat semestrul trecut cu o bursă Erasmus în Olanda şi se declară uimit cât de bine funcţionează sistemul de transport olandez.

Studentul le-a dat câteva sfaturi autorităţilor locale pentru un transport public modern.

Redăm scrisoarea tânărului integral:


Am fost plăcut încântat când am revenit în Cluj-Napoca şi am văzut că se vrea a fi pus în funcţiune un sistem modern pentru transportul public în comun asemanator cu cel pe care l-am văzut în Olanda; de apreciat iniţiativa.

Vă scriu deoarece aş avea câteva propuneri în legătură cu acest sistem pentru a crea ceva care să dureze şi să fie de folos comunităţii. Momentan obiecţiile mele au legătură doar cu modul în care sunt afişate datele pe panourile din staţii, dar şi pe cele din interiorul autobuzului.


În primul rând consider că nu este nevoie ca pe panourile din interiorul autobuzelor să fie scris textul Urmează staţia (numele staţiei). Consider că numele staţiei următoare ar fi destul. Unele staţii au nume mai lungi iar faptul că înaintea lor scrie Urmează staţia nu face altceva decât să îngreuneze informarea în opinia mea.

În al doilea rând, aş avea de obiectat faptul că panourile din staţii sunt foarte greu de citit de la distanţă. Problema aceasta are două părţi; pe de o parte LED-urile albe par a fi sursa problemei. LED-urile galbene ar fi fost mult mai folositoare; această problemă se poate rezolva (probabil) dacă s-ar lipi o folie semi-transparentă cu o tentă galbenă peste panouri. Pe de altă parte, panourile respective ar trebui să fie o sursă rapidă de informare cu privire la mersul autobuzelor, iar faptul că trebuie să stai în faţa lui să aştepţi să vină scrisul ca şi pe o bară de informare din josul unui post de televiziune nu este rapid deloc. Am ataşat o imagine în care încerc să fac înţeleasă ideea pe care o am în legatură cu panourile din staţii.


Sper că m-am făcut înţeles şi aş fi plăcut surprins să văd că ceea ce v-am propus aici ar fi pus în aplicare. Nu vreau să rămână ceea ce v-am spus doar nişte sesizări deoarece consider că oraşul Cluj-Napoca merită să fie un oraş modern, asemănător celor pe care le-am văzut în Vest. Aş fi dispus chiar să fac parte dintr-o echipă care să aibă în vedere schimbările pe care le-am propus.

Aştept un răspuns de la dumneavoastră cât de curând posibil!

Mulţumesc anticipat,


Bondor Alexandru

abonare newsletter