Actualitate

Consiliul Judeţean confirmă incendierea gunoaielor de la Pata Rât

Reprezentanţii Consiliului Judeţean au confirmat informaţia prezentată ieri în exclusivitate de ziarul Monitorul de Cluj privind evacuarea deşeurilor de la Pata Rât prin incendiere.

Monitorul de Cluj a scris ieri despre faptul că gunoaiele de pe rampa de la Pata Rât au fost aprinse duminică seara şi un fum înecăcios și toxic de la arderea gunoaielor afecta comunele din estul municipiului și Aeroportul Cluj-Napoca. Practica aprinderii gunoaielor pe rampa de la Pata Rât era frecventă în urmă cu câțiva ani, fiind o modalitate ieftină de „reducere” a volumului deșeurilor depozitate. În contextul depășirii capacității de depozitare și a obligației de închidere a rampei neconforme de gunoi de la Pata Rât nu este exclus ca gunoiul să fi fost aprins intenționat, susțin sursele Monitorul de Cluj. 

Consiliul Judeţean Cluj a trimis o adresă primită de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca în care i se aducea la cunoştinţă faptul că un nor gros de fum care venea din direcţia gropii de gunoi a afectat activitatea instituţiei.


“În data de 5 iunie între orele 22.00-23.00 zona Aeroportului Internaţional Avram Iancu a fost grav afectată de un nor gros de fum înecăcios şi urât mirositor care a venit din direcţia gropii de gunoi de la Pata Rât. Având în vedere că aerul în zona aeroportului a devenit aproape irespirabil, faptul că a fost afectată vizibilitatea pe aeroport datorită densităţii fumului şi că pe aeroport urmau să aterizeze în scurt timp mai multe aeronave, serviciile de trafic aerian ROMATSA au apelat prin turnul de control Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. Pompierii ISU s-au deplasat la faţa locului unde au constatat că era vorba despre aprinderea unor deşeuri, în special de cauciuc, care prin ardere emanau acest fum extrem de toxic pentru personal, pasageri şi care putea afecta desfăşurarea în siguranţă a activităţii de aviaţie civilă. În acest sens vă rugăm să ne sprijiniţi pentru evitarea pe viitor a unor asemenea situaţii care pot pune în pericol desfăşurarea în siguranţă a activităţii de aviaţie civilă pe aeroport, prin scăderea rapidă a vizibilităţii şi prin lipsa asigurării condiţiilor necesare bunei funcţionări a motoarelor aeronavelor în zona pantei de aterizare/decolare”, se arată în respectiva adresă.

Până în acest moment, ISU Cluj nu s-a pronunţat cu privire la cauza probabilă a incendiului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter