Actualitate

Două spectacole ale Teatrului Naţional Cluj, la Festivalul de la Almada, Portugalia

Două spectacole ale Teatrului Naţional Cluj-Napoca, „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, şi „Spectatorul condamnat la moarte”, de Matei Vişniec, vor avea patru reprezentaţii, în perioada 12-15 iulie, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Almada, Portugalia.

Actorii Teatrului Naţional Cluj-Napoca vor urca pe scenele festivalului portughez cu spectacolele „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, în regia lui Roberto Bacci, a cărei reprezentaţie va avea loc pe 12 iulie, de la ora 18.00, în sala mare a Teatrului da Trindade din Lisabona, şi „Spectatorul condamnat la moarte”, de Matei Vişniec, în regia lui Răzvan Mureşan, care va fi jucat în zilele de 13, 14 şi 15 iulie, în sala „Experimental” a Teatrului Municipal Joaquim Benite din Almada.

Ambele spectacole vor fi jucate în limba română şi supratitrate în limba portugheză.


În Livada de vişini”, actorii de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca interpretează unul dintre textele clasice ale dramaturgiei universale, în care regizorul italian Roberto Bacci, prezintă timpul ca pe o temă cehoviană prin excelenţă. Din distribuţie fac parte, printre alţii, Ramona Dumitrean, Alexandra Tarce, Anca Hanu, Ionuţ Caras, Sorin Leoveanu şi Cristian Grosu.

Regizorul italian Roberto Bacci este director artistic şi întemeietor al Fondazione Pontedera Teatro din Italia, care, din 2002, este coordonatorul pe partea de teatru al festivalului Fabbrica Europa, cel mai important şi mai cunoscut Festival de Artă Contemporană din Toscana. A regizat numeroase spectacole prezentate în Europa, America Latină şi Orientul Mijlociu. Regizorul italian se află la a doua colaborare cu trupa Naţionalului clujean. În urmă cu doi ani, Roberto Bacci a montat pe scena clujeană spectacolul de succes „Hamlet”, de William Shakespeare, spectacol care se află în stagiunea curentă a teatrului.


Pentru Spectatorul condamnat la moarte”, de Matei Vişniec, regizorul Răzvan Mureşan a lucrat cu Miron Maxim, Cristian Grosu, Ionuţ Caras, Patricia Brad, Diana Buluga, Alexandra Tarce şi Ileana Negru.

Piesa este o parodie amară la adresa justiţiei de tip stalinist. O instanţă neîndurătoare, care nu ţine seama de nevinovăţia celui acuzat, astfel încât orice nevinovat poate deveni victimă, descoperindu-i-se greşeli, acolo unde ele nu există. Spectacolul se joacă într-o arie intimă, care îi plasează pe spectatori de jur împrejurul spaţiului de joc.


Răzvan Mureşan (Cluj-Napoca, 1975) este regizor la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, unde a montat spectacole după texte de Sarah Kane, Bryan Reynolds, Luca Romanov, Robert Cohen, Hervé Blutsch şi Matei Vişniec, printre alţii.

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Almada se desfăşoară în perioada 4 - 18 iulie şi este cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. Institutul Cultural Român, alături de Compania de Teatru din Almada, prezintă cele două spectacole ale Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter