Actualitate

Fostul subprefect al Clujului, Mihnea Iuoraş, urmărit penal în dosarul privind retrocedarea unui teren supraevaluat cu 55 mil. euro

Omul de afaceri Horia Simu, foştii membri ai Comisiei pentru despăgubiri din ANRP Ingrid Zaarour, Theodor Nicolescu, Mihnea Iuoraş şi Ionela Nicolescu, alături de expertul evaluator Florin Hanu, sunt urmăriţi penal de DNA în dosarul privind retrocedarea unui teren supraevaluat cu 55 mil. euro.

Omul de afaceri Horia Simu va fi prezentat, vineri, Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, după ce a fost reţinut de DNA, joi noapte, în dosarul privind retrocedarea ilegală a unui teren din Bucureşti, supraevaluat cu peste 55 milioane de euro.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a lui Horia Simu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, anunţă parchetul.


De asemenea, în cauză, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ingrid Zaarour, Theodor Cătălin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoraş şi Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), preşedinte, vicepreşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), la data faptei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În cauză, mai este urmărit penal şi Florin Alexandru Hanu, expert evaluator, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.


Theodor Cătălin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoraş şi Florin Alexandru Hanu au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, alături de Zaarour Ingrid sub control judiciar, la data de 9 aprilie 2015, pentru fapte asemănătoare.

În dosarul ANRP, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, la 9 aprilie, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.


Astfel, în faţa instanţei vor ajunge foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu, fostul preşedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, Remus-Virgil Baciu şi Constantin-Cătălin Canangiu.

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă.


"Prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.

Dosarul a fost mutat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la Curtea de Apel Bucureşti după ce Cătălin Theodor Nicolescu şi Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

Ultimele Stiri
abonare newsletter