Actualitate

Ii din colecțiile Brătianu și Cantacuzino, prezentate pentru prima dată publicului într-o expoziţie din Cluj

Piese de port popular din secolul 19, în special ii, din colecțiile Brătianu și Cantacuzino, au fost prezentate, miercuri seară, într-o expoziție organizată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

sursa foto: etnodiva.ro sursa foto: etnodiva.ro

Directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, a declarat la vernisajul expoziției intitulate „Ținută, culoare, stil — Cămașa țărănească de altădată din Colecțiile Cantacuzino și Brătianu” că piesele din expoziție sunt prezentate publicului pentru prima dată.

„În anul 1934, doamnele Eliza Brătianu și Sabina Cantacuzino — soția și respectiv sora marelui om de stat Ionel I. C. Brătianu — au donat Muzeului Etnografic al Ardealului o colecție de excepție, cuprinzând 191 de piese de port, în cea mai mare parte ii, databile în ultimul sfert al secolului al 19-lea — începutul secolului al 20-lea, provenind din diverse zone etnografice din România”, a menționat Tudor Sălăgean.


Potrivit acestuia, preocuparea celor două doamne din familia Brătianu pentru portul țărănesc se înscrie în tendința generală a înaltei societăți central și est-europene de a-și manifesta atașamentul, începând cu a doua jumătate a secolului al 19-lea, față de această clasă socială, considerată întruchiparea spiritului național.  

Etichete: expozitie ie
Ultimele Stiri
abonare newsletter