Actualitate

Computer tomograf de ultimă generaţie, inaugurat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca – GALERIE FOTO

Un nou computer de ultimă generaţie a fost inaugurat vineri, 19 iunie, în incinta Ambulatorului Integrat al Spitalul Clinic Judeţean de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

Având în vedere utilitatea incontestabilă a acestui aparat, o să găsim soluţia care să ne permită utilizarea lui cât mai intensivă, şapte zile din şapte, dacă se va putea”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi responsabilul de coordonarea activităţii spitalului de Boli Infecţioase, Horaţiu Cătărig.

Computerul tomograf intrat în dotarea Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase va genera beneficii multiple, contribuind la scurtarea semnificativă a duratei de scanare a pacientului şi vizualizând mult mai bine anumite tipuri de leziuni. De asemenea, costurile pentru investigaţiile standard vor fi mult mai reduse comparativ cu examinarea tip RMN. Astfel, un procent semnificativ, de peste 10% dintre pacienţii acestui spital, vor putea beneficia de servicii medicale de înaltă performanţă. Nu în ultimul rând, acest model de CT de ultimă generaţie va contribui la reducerea semnificativă a dozei de iradiere pentru pacient (cu cca. 30-40%), calitatea imaginilor fiind însă păstrată. Totodată,  aparatul este unul „eco-friendly” prin prisma consumului redus de energie, de până la 40% comparativ cu CT-urile vechi. Importanţa investiţiei este cu atât mai mare cu cât Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, având o structură cu peste 20 de specialităţi clinice, se adresează tuturor categoriilor de pacienţi şi, în special, celor cu venituri reduse, atât din judeţul Cluj cât şi din întreaga regiune. În ultimii cinci ani, acestei unităţi medicale i s-au adresat zilnic între 900 şi 1000 de persoane.


Noul aparat de scanare corporală a fost finanţat din bugetul judeţului Cluj, forul administrativ al judeţului Cluj alocând nu mai puţin de 968 de mii de lei. Această sumă s-a adăugat avansului de 100 de mii de lei deja alocat de Consiliul Judeţean Cluj în cursul anului trecut pentru achiziţionarea acestui aparat medical.

„Acest nou tomograf care, începând de astăzi, va fi pus la dispoziţia pacienţilor, constituie o investiţie mai mult decât necesară şi utilă şi care vine în beneficiul direct al cetăţeanului. Numai când eşti în suferinţă înţelegi cu adevărat valoarea inestimabilă a unui aparat de acest fel, mult mai performant, cu costuri infinit mai scăzute decât examinarea cu rezonanţă magnetică dar şi cu rezultate mult mai bune. Investiţiile în sănătatea oamenilor şi în dezvoltarea şi dotarea sectorului medial clujean reprezintă o prioritate majoră a mandatului meu şi profit de acest prilej să reiterez intenţia mea fermă de a realiza, în cel mai scurt timp posibil, Spitalul Pediatric Monobloc care să reunească toate secţiile actualului Spital de Copii, răspândite în întregul municipiu, şi care să fie capabil să ofere servicii medicale integrate şi prompte pacienţilor”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.            

Ultimele Stiri
abonare newsletter