Actualitate

Record de spectatori la TIFF 2015! - GALERIE FOTO

Ediția cu numărul 14 a marcat un record în istoria celui mai mare festival de film din România: cele 223 filme din 60 de țări selecționate la această ediție au avut parte de circa 400 de proiecții și au adus un număr record de peste 73.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema - o creștere importantă, cu peste 10.000, față de anul trecut, anunţă organizatorii.

Lor li se adaugă cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber din Mănăștur, TIFF Campus sau Depozitul de Filme, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau proiecțiile de film și concertele gratuite din cadrul Norwave, numărul participanților depășind cifra de 110.000 - de toate vârstele și din toată țara - în cele 10 zile. Circa 850 de invitați - regizori, producători, actori, profesioniști din industrie - și jurnaliști români și străini au luat parte la proiecții și evenimente.

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF s-a încheiat spectaculos pe 7 iunie, cu filmul Trash, în regia lui Stephen Daldry - multiplu nominalizat la Oscar -, la proiecția căruia au asistat 2.189 de spectatori, în Piața Unirii din Cluj. Acesta a fost al doilea cel mai de succes film al festivalului, fiind depășit doar de cel proiectat în deschidere, cu 2.366 de spectatori - Povești trăsnite / Wild Tales, care va avea premiera în cinema vineri, pe 12 iunie. Pe locurile trei și patru în top, tot cu peste 2.000 de bilete vândute, s-au clasat filmele românești Comoara (r. Corneliu Porumboiu) și De ce eu? (r. Tudor Giurgiu). Numărul spectatorilor care au urmărit filme în Piața Unirii Open Air a fost cu 133% mai mare decât anul trecut.


Invitații străini, printre care actrița Nastassja Kinski și actorul Isaach de Bankolé, regizorul George Ovashvili, producătoarea Juliette Lepoutre, selecționerul Film Society of Lincoln Center - Dennis Lim, co-directorul Buenos Aires International Film Festival - Violeta Bava, membrul comitetului de selecție al Festivalului de la San Sebastian - Roberto Cueto, directorul de program al Festivalului de Film de la Chicago - Mimi Plauché, sau directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, Roberto Olla, au fost impresionați de selecția TIFF și de calitatea organizării.

„Cinema-ul românesc a fost extrem de important în ultimii 10-12 ani, deci cred că un festival românesc era absolut necesar. Este foarte important să existe o competiție națională și o promovare a industriei românești de film. De aceea, TIFF este un festival extraordinar”, a precizat Dennis Lim.


Articol scris de Ana Caşu, studentă la Departamentul de Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter