Actualitate

Malurile Someșului vor fi transformate în zonă de agrement. Când se va întâmpla acest lucru și cum arată plajele urbane din Europa?

Anul acesta, va avea loc un concurs internațional de arhitectură pentru amenajarea malurilor Someșului.

De ani de zile, se discută despre Someșul navigabil și monorail, însă nu s-a văzut nimic concret. În 2012 se discuta prima dată, într-o ședință de Consiliu Local, despre Someșul navigabil, dar proiectul a rămas în stand-by. Despre monorail, primarul Emil Boc aduce vorba din când în când, dar fără să facă ceva concret în acest sens.

Până la realizarea acestor proiecte utopice, Primăria Cluj-Napoca anunță acum un proiect realist: amenajarea malurilor Someșului și transformea lor într-o zonă de agrement. Acest proiect ar urma să fie realizat cu fonduri europene.


În acest moment nu se cunosc detalii despre modul în care vor arăta malurile Someșului după amenajare, urmând ca acest lucru să fie stabilit în urma unui concurs.

Fonduri europene pentru amenajare

Pentru transformarea malurilor Someșului într-o zonă de agrement, anul acesta va avea loc un concurs internațional de arhitectură, realizat de Primărie în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din Romȃnia (OAR) şi cu OAR - filiala Transilvania. “Prezenţa unor cursuri de apă în oraş are un important potenţial din punct de vedere ecologic, ambiental şi urbanistic şi amenajarea şi întreţinerea lor este legată de creşterea calităţii vieţii. Primăria are în vedere reabilitarea malurilor Someşului şi transformarea lor într-o zonă de agrement prin proiecte finanţate din fonduri europene. Pentru amenajările necesare pentru ca oraşul să-şi întoarcă faţă către rȃu, Primăria va lansa un concurs internaţional în acest an”, au declarat reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.


Maluri cu PET-uri și bucăți de lemn

Deocamdată, pe Someș și pe malurile râului este plin de deșeuri, acțiunile realizate de voluntari și de instituțiile de stat, fiind parcă în zadar. De exemplu, în Grigorescu există zone în care tufișurile și iarba depășesc un metru, iar printre bălării sunt PET-uri, haine, bucăți de lemn, cauciuc etc. Uneori, imaginea deșeurilor care au devenit obișnuite în peisaj, este completată și de cadavre de animale.

Singura porțiune amenajată este cunoscutul loc din Grigorescu numit “plaja lui Boc”. În această lună, plaja din Grigorescu va căpăta viață în cadrul proiectului Day 15 al Federației Share. În luna iunie, echipa Day 15 va reamenaja plaja Grigorescu pentru un Beach Party.  Sâmbătă, 20 iunie, de la 10.00 dimineața până la 10.00 seara, clujenii se vor putea bucura de o petrecere în aer liber.
“Intrarea va fi liberă, însă o serie de activități vor putea fi realizate numai în schimbul unei donații pentru care participanții vor primi în schimb câteva surprize... curajoase și distractive”, au declarat organizatorii.


Imagini cu plaje urbane din Europa, amenajate pe râurile care traversează marile orașe europene: AICI.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter