Actualitate

Buftea de Cluj, în blocaj. Anul acesta SIGUR NU VA FI GATA. Se vor pierde banii europeni?

Primăria Cluj-Napoca pregătește o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor la Buftea de Cluj. Constructorul, Valve International a intrat în faliment și nu a mai putut continua lucrările.

Construcția Centrului Regional pentru Industrii Creative (CREIC), cunoscut și sub numele de Buftea de Cluj sau Hollywoodul Pitic este blocată după ce Primăria Cluj-Napoca a reziliat contractul cu firma constructoare, Valve International. S-a ajuns la acest impas din cauză că Valve International este în insolvență și astfel este în incapacitate să mai ducă la sfârșit proiectul.

După rezilierea contractului, autoritățile locale trebuie să organizeze o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor. Acum, procedura se află în faza de început. “Suntem în faza de pregătire a documentației licitației și evaluare a stadiului fizic al proiectului și al lucrărilor care au mai rămas de făcut. Apoi lansăm licitația cu toate etapele ei firești”, a declarat Ovidiu Cîmpean, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.


Proiectul nu va fi încheiat până în decembrie

În acest moment, proiectul este finalizat 65%, iar licitația va fi organizată pentru diferența de 35%. Cu toate că primarul Emil Boc declara anul trecut că banii europeni vor fi pierduți dacă proiectul nu este încheiat până în 31 decembrie 2015, Ovidiu Cîmpean a dat asigurări că nu se va întâmpla acest lucru. “Sunt șanse mici să încheiem proiectul până în decembrie, dar fondurile europene atrase până în 31 decembrie 2015 nu vor fi pierdute. Se va putea lucra și pe timp de iarnă deoarece este vorba despre amenajări interioare deja”, a subliniat responsabilul de proiect.

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) se întinde pe o suprafață de 7 hectare, are prevăzută o clădire cu patru corpuri de 13.000 mp utili, clădirea cuprinde studiouri de filmare, de înregistrare audio, ateliere de producție și spațiu de birouri. De asemenea, vor fi create 334 locuri de parcare, din care 209 vor fi în subteran. O altă component importantă este amfiteatrul verde care va fi un element important pentru organizarea de diferite evenimente.


Primăria a mai avut de-a face cu firme în faliment

Valve International nu este prima firmă care a încheiat contract cu Primăria Cluj-Napoca şi apoi a intrat în insolvenţă. Astfel, parkingul de pe Negoiu este construit tot de o firmă falimentară: Construdava –Icco Energ SRL. Lucrările se desfăşoară foarte lent din cauză că firma nu mai are muncitori, dar cu toate acestea reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca dau asigurări că şantierul se află în grafic. Şi parkingul de pe strada Fabricii a fost ridicat tot de o firmă aflată în insolvenţă, Concefa SA din Sibiu. Din cauză că firma se afla în insolvenţă, lucrările au fost încheiate cu întârziere, mai exact la doi ani peste expirarea termenului oficial.

Ultimele Stiri
abonare newsletter