Actualitate

Spectacol cu opera 'Tosca' de Puccini, în direct de la Valencia, în Piaţa Unirii

<p />Iubitorii muzicii de operă pot viziona, azi, spectacolul cu 'Tosca' de Giacomo Puccini, cu o distribuţie cu nume consacrate şi cu celebrul Zubin Mehta la pupitrul dirijoral, care se transmite, în direct, de la Palatul Artelor 'Regina Sofia' din Valencia (Spania), pe un mare ecran amplasat în Piaţa Unirii.



Municipiul Cluj-Napoca se alătură celor 55 de oraşe ale Uniunii Europene care transmit simultan acest spectacol, în cadrul proiectului 'Viva Europa 2011', acţiune inclusă în calendarul de evenimente din Anul European al Voluntariatului.

Soprana Oksana Dyka (Ucraina), în rolul Tosca, tenorul Jorge de Leon (Spania), bass-baritonul Bryn Terfel (Marea Britanie) şi basul Mika Kares (Finlanda) sunt artiştii de renume care vor juca în spectacolul de la Palatul Artelor 'Regina Sofia'.

Premiera operei lui Puccini a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la Teatrul 'Costanzi' din Roma. Tosca a fost interpretată de prestigioasa soprană româncă Hariclea Darclee. Printre spectatori s-au aflat regina Margherita, prim-ministrul Pelloux şi mulţi compozitori, printre care Pietro Mascagni şi Francesco Cilea, iar succesul a fost răsunător.

În zilele noastre, 'Tosca' se află pe locul al optulea între cele mai jucate 20 de opere din lume, potrivit unui clasament realizat de Opera America.

În 2010, clujenii au urmărit, în Piaţa Unirii, în cadrul proiectului 'Viva Europa', spectacolul cu 'Carmen' de Bizet.

abonare newsletter