Actualitate

Marin Moraru, premiul de Excelență la TIFF 2015

Marin Moraru, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români, cu o carieră în film și teatru ce se întinde pe șase decenii, va fi distins cu Premiul de Excelență la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 6 iunie, la gala de închidere de la Teatrul Național din Cluj.

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să îl (re)vadă pe marele actor alături de Toma Caragiu și Octavian Cotescu într-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în comedia “Operațiunea Monstrul” (1976). Proiecția specială, în prezența lui Marin Moraru, va avea loc sâmbătă, 6 iunie, ora 14.15, la Cinema Arta.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, la București. Cariera în film și-a început-o în 1966, cu „Haiducii”, alături de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea și Colea Răutu. Actorul a devenit foarte popular în România anilor '70 și '80, când a avut roluri importante în filme regizate de Manole Marcus („Actorul și sălbaticii”), Dan Pița („Concurs”, „Faleze de nisip”, „Filip cel bun”), Mircea Drăgan („Chirița în Iași”) sau Horea Popescu („Cuibul de viespi”).


Din 1971, Marin Moraru joacă pe scena Teatrului Național din București, având în paralel roluri în peste 20 de filme.

În 2002, Marin Moraru a apărut, alături de Mathieu Kassovitz, Marcel Iureș și Horațiu Mălăele în producția lui Costa Gavras, „Amen”, care a intrat în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin și a câștigat premiul César pentru scenariu. În 2009, actorul a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, primind astfel recunoașterea industriei cinematografice din România.


Articol scris de Carmen Bizău, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Etichete: 2015 tiff marin moraru
Ultimele Stiri
abonare newsletter