Actualitate

Medicii de familie nu renunţă la protest

<p><img src="documente/stories/06_iunie/10_ziua/medici cabinet 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Medicii de familie anunţă că menţin protestul prin care refuză să semneze contractul-cadru pentru 2011-2012.</p>

 

 


Întâlnirea dintre medicii de familie şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care a avut loc miercuri, nu a rezolvat problema legată de finanţarea cabinetelor medicale. Vă reamintim că medicii solicită creşterea bugetului pentru medicina de familie cu 30%. Totuşi, au fost rezolvate unele probleme tehnice legate de relaţia cu pacientul şi de informatizare.

„O singură problemă importantă nu s-a rezolvat - finanţarea cabinetelor noastre. Degeaba au fost rezolvate celelalte probleme dacă nu se obţine o finanţare corespunzătoare pentru cabinetele medicilor de familie. Am găsit deschidere la ministrul Sănătăţii, dar nu şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a declarat dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România, citată de Agerpres.


În acest context, medicii de familie spun că nu au de gând să semneze contractele. “S-a pus problema să ne manifestăm disponibilitatea de a facilita procesul de contractare după încheierea protestului, în sensul de a depune dosarele fără cererea de contractare sau cu cererea nesemnată, pentru a evita aglomeraţia de la casele de asigurări”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală.

În continuare, medicii susţin că nu pot renunţa la protest dacă nu le sunt rezolvate doleanţele. Astfel, până pe 15 iunie, medicii de familie vor mai acorda consultaţii gratuite, dar spun că, în cazul în care nu le vor fi îndeplinite toate cerinţele până atunci, vor începe să taxeze pacienţii.


Până marţi semnaseră contracte cu CAS Cluj 54 de medici, dintre care şase sunt de la Turda şi doi din Câmpia Turzii. Localităţile Săvădisla, Feleacu, Tritenii de Jos, Călăraşi, Petreştii de Jos au şi ele câte un reprezentant. Medicina primară este reprezentată la Cluj de 346 de medici, iar asistenţa medicală dentară de 128 de persoane fizice şi cabinete medicale.     G.D.

abonare newsletter