Actualitate

IRAF propune Noaptea Albă a Filmelor Negre

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/10_ziua/iraf fin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Seara de duminică, 19 iunie, din cadrul International Romani Art Festival (IRAF), va fi dedicată cinefililor.

 

Duminica viitoare, începând cu ora 22, în Irish Music Pub, IRAF va găzdui Noaptea Albă a Filmelor Negre, o serie de proiecţii de film documentar care promite să-i ţină treji pe clujeni până dimineaţa.


Intrarea la proiecţie este gratuită.

 


Primul dintre filmele ce vor fi prezentate în cadrul “Nopţii Albe a Filmelor Negre” este “Romanipen: Identitatea Roma”, o producţie spaniolă sub semnătură Ima Garmendia şi Kike del Olmo, care caută să surprindă esenţa romă refăcând în prezent călătoria de acum câteva secole a acestui popor din India spre vest. Deşi păstrează caracterul factual al documentarului, redarea este cât se poate de artistică, filmul reuşind să producă emoţii puternice în care bucuria unei culturi pline de viaţă, frumuseţea neştiută ascunsă în comunităţi se îmbină cu oroarea holocaustului şi a altor persecuţii care au lăsat urme adânci. “Pentru a înţelege diversitatea poporului rom, am urmat calea pe care aceştia au străbătut-o cu secole în urmă. An intervievat romi din toate sferele societăţii, de la politicieni la victime ale abuzurilor poliţiei, supravieţuitori ai holocaustului, triburi din ţară de unde aceştia îşi trag rădăcinile, India. La fel ca şi aceştia, am călătorit din India până în Spania, mereu spre vest, în căutarea unei case unde soarele apune”, a spus regizorul Kike del Olmo.

Cea de a doua proiecţie este intitulată “Viaţa în inima întunericului”, în regia lui Milutin Jovanović, producător independent şi colaborator al serviciul public media naţional al Serbiei. Filmul prezintă povestea a şase copii romi din localitatea Saraorci de lângă Smederevo, care trăiesc în cimitirul satului într-o baracă dărăpănată.


“Migraţia” este cel de al treilea film care va putea fi urmărit duminică noaptea. Recent prezentat în cadrul Bienalei de la Veneţia, “Migraţia” prezintă mărturiile numeroaselor familii rome mutate dintr-un spaţiu neigienic într-un nou aşezământ social, prin decizia autorităţilor oraşului Belgrad. Gagi este rezidentul acestui nou aşezământ şi, urmărind de mai multe ori echipa radio televiziunii sârbe (RTS) la lucru, în Gagi se trezeşte dorinţa de a filma la rândul său un material care să arate viaţa vecinilor şi prietenilor săi în noile locuinţe. Cu o cameră împrumutată, Gagi îşi începe interviurile în cartier, dar adesea în faţa obiectivului oamenii se sfiesc să vorbească deschis. Cu toate acestea, publicul poate citi printre rânduri atmosfera şi cuvintele rămase nespuse ale comunităţii.

Înaintea proiecţiilor de film, începând cu ora 21, publicul IRAF se va putea bucura în aceeaşi locaţie de o reprezentaţie de dans roma indian, pus în scenă de Judit Ábrahám.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter