Actualitate

Bulgaria şi România vor rămâne în afara spaţiului Schengen pentru o perioadă nedeterminată

<p />Bulgaria şi România vor rămâne în afara spaţiului Schengen pentru o perioadă nedeterminată, în pofida îndeplinirii criteriilor tehnice pentru aderare la Schengen, relevă proiectul concluziilor ce vor fi adoptate astăzi, la Luxemburg, de miniştrii de interne din Uniunea Europeană, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), informează Novinite, potrivit Agerpres.


În reuniunea de la Luxemburg, miniştrii de interne europeni vor lua notă de faptul că în Bulgaria şi România controalele frontaliere se ridică la nivelul standardelor Schengen, dar ei nu vor stabili o dată pentru intrarea celor două state în Schengen, a declarat un diplomat european, citat de agenţia germană de presă DPA. Aceste informaţii au apărut la numai câteva ore după ce Parlamentul European, ce are un rol consultativ în procesul decizional de extindere a spaţiului Schengen, a dat undă verde intrării celor două ţări în Schengen.

Parlamentul European a cerut guvernelor statelor membre să nu ţină Bulgaria şi România “ostatice ale discursului populist”, după cum a declarat raportorul PE în acest dosar, portughezul Carlos Coelho.

Proiectul concluziilor Consiliului JAI mai arată că miniştrii de interne europeni “vor reveni asupra dosarului cât mai devreme posibil şi cel mai târziu în luna septembrie 2011, în vederea luării unei decizii”, a spus acelaşi diplomat, care a citat din documentul amintit. “Nu este chiar un cec în alb”, a spus el, adăugând că mai multe ţări - Germania, Franţa, Olanda, Suedia, Finlanda şi Belgia - doresc să aştepte întâi raportul Comisiei Europene privind combaterea corupţiei şi reforma justiţiei în Bulgaria şi România, ce va fi publicat în luna iulie.

”Dacă raportul CE confirmă evoluţiile pozitive, statele membre vor fi mai favorabile faţă de începerea unui proces care să ducă la ridicarea graniţelor interne”, a menţionat acelaşi diplomat.

DPA citează şi o altă sursă UE potrivit căreia chiar dacă în septembrie se va da aprobarea politică, intrarea Bulgariei şi a României în spaţiul Schengen nu se va finaliza înainte de “primăvara lui 2012”.


Bulgaria şi Romania nu au reuşit să adere la spaţiul Schengen până în martie 2011, aşa cum prevedea calendarul iniţial, din cauza unor probleme de control frontalier întâmpinate de Bulgaria.

Mai importantă însă este opoziţia politică din partea unor state membre, precum Franţa, Germania şi Olanda, ale căror guverne au cerut ca aderarea Bulgariei şi a României la Schengen să fie condiţionată de progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), instituit la aderarea celor două ţări la UE pentru a ajuta la soluţionarea unor probleme precum corupţia, reforma judiciară şi criminalitatea organizată, care tehnic nu au nicio legătură cu criteriile Schengen.


Din spaţiul Schengen fac parte 22 de ţări din UE plus Norvegia, Islanda şi Elveţia. În afară de Bulgaria şi România, celelalte ţări membre UE dar care nu sunt în Schengen sunt Marea Britanie, Irlanda şi Cipru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter