Actualitate

Un student a creat o aplicație pentru transportul public din Cluj, pe modelul celei din Viena

Un student din Cluj-Napoca a creat o aplicație pentru transportul în comun din oraș, după modelul celei care funcționează în prezent în Viena. Aplicația îi ajută pe clujeni să își cumpere bilete cu telefonul, să caute un autobuz între două destinații sau să consulte orarul mijloacelor de transport public.

CTP Cluj Napoca App

Cosmin Mihu, dezvoltatorul „CTP Cluj Napoca App” a lucrat 12 luni până când aceasta a devenit funcțională, cea mai mare perioadă a timpului fiind ocupată de introducerea datelor pentru toate cele 67 de linii de transport: autobuze, troleibuze și tramvaie. „Cel mai dificil a fost crearea inițială a bazei de date. Trebuia să găsim un mod de a structura baza de date în funcție de orare și traseele din Cluj”, a afirmat creatorul aplicației, potrivit Digi24.ro.

Aplicația este gratuită, are deja 4.000 de utilizatori activi și poate fi descărcată de pe Google Play Store. Tânărul intențonează să o mai îmbunătățească prin adăugarea funcției de urmărire în timp real a mijloacelor de transport în comun dar și prin rezolvarea problemei cu achiziționarea biletelor, serviciu care în prezent nu funcționează, călătorii neprimind mesaje cu codul călătoriei. De asemenea, acesta promite că va fi introdusă și în sistemul IOS.


Autoritățile locale nu vor însă să preia aplicația tânărului deoarece din vara acestui an va fi introdus un nou sistem de ticketing în care s-au investit șase milioane de euro din fonduri europene și care, potrivit autorităților, este destul de simplu pentru a nu mai fi nevoie de o astfel de aplicație. În fiecare staţie va exista un automat de bilete şi aici se vor afişa şi traseele.

abonare newsletter