Actualitate

Aurescu: Cel mai bun model privind minorităţile, promovat de România

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu afirmă că modelul cel mai bun privind protecţia minorităţilor este cel promovat de România, acesta incluzând minorităţile în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul Parlamentului şi al comunităţilor locale.

Bogdan Aurescu a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la Conferinţa internaţională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, desfăşurată la Universitatea "Babeş-Bolyai” (UBB), că izolarea minorităţilor nu este favorabilă dezvoltării identităţii acestora.

"România şi-a construit propriul model privind protecţia minorităţilor naţionale, nu este perfect, poate fi îmbunătăţit, dar este mai mult decât oferă alte state. Niciun model nu este perfect în sine, el are nevoie de o ajustare permanentă faţă de evoluţia societăţii şi relaţiilor dintre majoritate şi minoritate. Acest model românesc este unul care are nişte principii extrem de solid aşezate şi se regăsesc plecând de la principiile din Convenţia - cadru privind minorităţile naţionale. Segregarea, izolarea minorităţilor naţionale nu este favorabilă dezvoltării identităţii acestora, cel mai bun model fiind cel promovat de România, şi anume cel de a include minorităţile în procesul de luare a deciziilor, inclusiv la nivel guvernamental, al Parlamentului, la nivelul comunităţilor locale”, a spus Aurescu, potrivit Mediafax.


Potrivit acestuia, participarea la luarea deciziilor este un act benefic pentru minoritatea în sine, dar şi pentru societate, în ansamblul său, în condiţiile în care permite păstrarea identităţii, dar permite şi schimbul intercultural care îmbogăţeşte societatea din punct de vedere al culturalităţii.

"România a fost printre primele state care a semnat Convenţia - cadru privind protecţia minorităţilor naţionale şi prima care a ratificat acest document, ceea ce demonstrează determinarea autorităţilor române pentru a respecta angajamentele în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naionale”, a spus ministrul de Externe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter