Actualitate

Greva de joi închide ghișeele primăriilor din Cluj

Funcţionarii publici sunt nemulţumiţi de dezinteresul Guvernului faţă de problemele generate de salarizarea deficitară.

Secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop Secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop

Angajaţii din administraţia publică locală, afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), vor intra joi, 30 aprilie, în grevă generală de o zi.

Secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop, a declarat că acţiunea de protest este declanşată ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de Guvern faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor din administraţia publică locală.


„FNSA organizează, joi, 30 aprilie, la nivel naţional, o grevă generală de o zi în administraţia locală, în primării şi consilii judeţene, ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de către Guvern faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sistemul bugetar. Au fost colectate aproape 18.000 de semnături din partea membrilor de sindicat care susţin declanşarea grevei”, a declarat Bogdan Şchiop.

Activitatea în instituţiile publice va fi întreruptă aproape în totalitate, urmând să fie asigurate doar serviciile de decese şi de plată a amenzilor care trebuie achitate în 24 de ore.


Revendicările FNSA privesc reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică începând cu anul 2015 şi majorarea salariilor pentru angajaţii din administraţie, în proporţie de 10 la sută.

După greva generală de o zi, va fi organizat un miting la Bucureşti, în 27 mai, la care sunt aşteptate să participe 5000 de persoane. De asemenea, va fi organizată o acţiune de strângere de semnături pentru a fi declanşată greva generală pe termen nelimitat în octombrie.


FNSA a declanşat, în luna ianuarie, conflictul colectiv de muncă, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.

Guvernul propune, într-o nouă lege a salarizării, un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele acuzând însă Executivul de incompetenţă pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate.


Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei.

abonare newsletter