Actualitate

Cluj-Napoca, un oraş plin de jeg şi praf. Primăria ameninţă firmele de salubritate

Oraşul colcăie de praf şi pe unele străzi încă mai există material antiderapant adunat la bordură, deşi iarna a trecut demult.

Tot oraşul este plin de praful răscolit de maşinile care circulă zilnic, la bordură sunt mici grămezi de nisip care nu au fost ridicate de firmele de salubritate, iar pe unele străzi nici nu a fost ridicat materialul antiderapant deşi iarna a trecut şi nu mai este nevoie de aşa ceva.

Tot mai mulţi clujeni îi scriu primarului Emil Boc să facă ceva cu jegul din oraş care este evident mai ales primăvara, când rămâne în urmă tot praful şi pietrişul de la materialul antiderapant. Oamenii sunt nemulţumiţi şi de felul în care lucrează firmele de salubritate care nu fac altceva decât să mute praful dintr-o parte în alta în urma spălării străzilor cu furtunul şi cu apă chioară.


Praful e mutat dintr-o parte în alta

“Aş avea o observaţie vizavi de spălarea străzilor şi trotuarelor în Cluj. Nu prea înţeleg tehnica celor de la Rosal, Bratner şi alte firme de spălăcioşi care se pretind ambasadori în acest domeniu. Mai exact, omul din spatele maşinii care spală cu jet puternic marginea drumului umezind practic praful şi mutându-l teoretic spre gură de canalizare, nu face decât să îl arunce sub maşini, pe trotuar, pe gardul viu şi pe geamuri. Tehnica asta îi a unui copil de 4-5 ani care se joacă cu apă şi furtunul. Nu se curăţa nimic dragilor, se agită doar praful şi se mută în alte zone”, scrie un clujean, pe un site pentru sesizări şi reclamaţii. Bărbatul este de părere că cineva ar trebui să aspire acel praf şi apoi să aibă loc spălatul manual sau automat cu şampon. “Peria cu care se culege teoretic praful şi noroiul nu face decât să-l fărâmiţeze pe asfalt şi rămâne acolo, nu îl culege nici peria, nici omul”, încheie clujeanul.

Cetăţenii care i-au mai scris primarului reclamă mizeria şi de pe străzi precum Alexandru Vaida Voevod, Ion Budai Deleanu etc.


Firmele de salubritate, luate la puricat

Conducerea Primăriei Cluj-Napoca a anunţat că va controla firmele de salubritate cărora le-a dat termen până la Paşti să facă curăţenie în tot oraşul. În caz contrar vor fi amendate. “Nemulțumit de starea curățeniei din oraș, am dispus verificarea dotării cu utilaje în materie de curățenie a firmelor de salubritate. Am constatat deficiențe și am avertizat companiile de specialitate - firmele au termen până la Sărbătorile de Paște să recupereze toate întârzierile în materie de curățenie în oraș, sub rezerva sancțiunilor pecuniare”, a declarat primarul Emil Boc.

Licitaţia pentru salubritate se reia

Firmele Rosal şi Brantner Vereş mai fac curăţenie în oraş pe baza unei prelungiri de contract, deşi termenul prevăzut în contract a expirat în 2013. Primăria Cluj-Napoca a organizat în 2013 licitaţie pentru desemnarea altor firme care să se ocupe de curăţenia stradală şi de deszăpezire, dar au apărut contestaţii şi procese în instanţă astfel că nici acum nu se ştie cine va face curăţenie în următorii opt ani.


Anul acesta, Primăria va face o nouă licitaţie. Valoarea contractului care va fi încheiat cu firma/firmele câştigătoare este de 30 de milioane euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter