Actualitate

Cinci motive pentru demiterea preşedintelui CNAS

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/07_ziua/4-2mircea barsan fin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, profesorul Mircea Bârsan , consideră că preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă trebuie demis din cinci motive.

După ce conducerea Colegiului Medicilor Cluj a cerut primului ministru, printr-o scrisoare deschisă, demiterea preşedintelui CNAS, în cursul zilei de ieri a revenit cu motivele pentru care ar trebui demis Lucian Duţă.

Astfel, primul motiv este „obstrucţionarea accesului la asistenţa medicală şi medicamente compensate pentru bolnavii asigurati”, această problemă însemnând “atentat la sănătatea populaţiei”.


Al doilea motiv invocat de profesorul Bârsan face referire la “instigarea la ilegalităţi prin îndemnul medicilor de familie să elibereze, în mod ilegal, documente medicale pentru asiguraţi”. Este vorba despre semnarea actelor adiţionale la contractul-cadru pe 2010, acestea fiind considerate de către medici ilegale deoarece contractul pe 2010 a expirat, iar de la 1 iunie a intrat în vigoare contractul nou.

Al treilea motiv este “incapacitatea managerială, având în vedere ca H.G. privind aprobarea Contractului – cadru privind furnizarea servicilor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate s-a publicat în M.Of. în data de 28.12.2010, iar normele metodologice de punere în aplicare au apărut după 5 luni, fără negociere cu părţile implicate, aşa cum prevede legea”.


Ultimele două motive fac referire la încălcarea atribuţiilor CNAS prin luare de decizii a căror competenţă aparţine MS şi lipsa de transparenţă decizională a CNAS, care încalcă legislaţia în vigoare, privind informarea publică asupra veniturilor şi a cheltuielilor efectuate pe capitole bugetare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter