Actualitate

Spectacol la deschiderea TIFF 2011

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/06_ziua/transilvania desc.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vineri seara a avut loc festivitatea de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), eveniment la care au asistat câteva mii de oameni.

 

Gala de Deschidere a TIFF 2011 a fost un real succes, gustat atât pe personalităţile prezenze, cât şi de publicul larg.


 

Gazda ceremoniei de deschidere a fost Tudor Giurgiu, preşedintele şi fondatorul TIFF. El a ţinut să mulţumească tuturor celor ce au ajutat festivalul să ajungă la ediţia cu numărul zece, invitându-i pe scenă pe cei mai fideli membri ai echipei TIFF, de la prima ediţie şi până în prezent, oameni ale căror devotament şi implicare au fost recompensate cu Diploma pentru Susţinerea Festivalului Internaţional de Film Transilvania – 2002-2011. „Mă bucur foarte mult că în acest an organizarea festivalului a mers mult mai bine decât anul trecut. Mă bucur, de asemenea, că Piaţa Unirii s-a modernizat şi a devenit un spaţiu mai frumos. Fiind cea de a zecea ediţie, este una mai specială. Le mulţumesc celor care au contribuit la organizarea acestui festival, premierului Emil Boc, primarului Sorin Apostu, ministrului culturii Hunor Kelemen, preşedintelui Consiliului Judeţean, Alin Tişe, Institului Cultural Român din New York şi celorlalţi colaboratori“,  a declarat Giurgiu.


 

Baschetul, pe scenă


 

Primul om chemat pe scenă a fost, surprinzător poate, Marcel Ţenter, antrenorul baschetbaliştilor de la „U“ Mobitelco BT, care au câştigat recent campionatul. „Este o zi memorabilă pentru Cluj. U Mobitelco a câştigat campionatul, iar TIFF a împlinit 10 ani. La început, clubul nostru a fost unul normal, dar odată cu trecerea anilor a devenit mai mult decât un club, o stare de spirit. Cred că şi acest festival clujean are această tendinţă, să devină o stare de spirit“, a declarat Ţenter. Tudor Giurgiu a declarat că baschetbaliştii vor primi carduri VIP, cu care vor avea acces la toate filmele de la TIFF 2011.


 


TIFF, un Everest al cinematografiei româneşti

 

Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, a împărtăşit publicului un moment cheie al genezei festivalului: modul în care o idee extrem de îndrăzneaţă s-a materializat în cel mai important eveniment cinematografic din România şi, deja, un festival respectat pe plan european şi mondial. „În septembrie 2001, Tudor Giurgiu m-a invitat să bem o bere pe terasa Everest din centrul Bucureştiului, unde mi-a povestit despre un proiect: TIFF. Nu mi-am imaginat atunci că, nouă ani mai târziu va deveni un Everest al evenimentelor cinematografice din România“, a spus Chirilov.

 

Moment dedicat lui Leo Şerban

Gala de Deschidere a celei de-a zecea ediţii TIFF a avut parte şi de un moment emoţionant dedicat criticului de film Alex Leo Şerban, decedat la începutul lunii aprilie. Alături de producătorul şi regizorul Bobby Păunescu, Tudor Giurgiu a anunţat lansarea unei burse care poartă numele lui Alex Leo Şerban. Astfel, proiectul în dezvoltare al unui tânăr cineast român va avea posibilitatea să fie îmbunătăţit şi susţinut printr-o bursă la Columbia University din New York. Alex Leo Şerban a fost unul dintre cei mai activi promotori ai reprezentanţilor Noului Cinema Românesc, în ţară şi peste hotare şi un mare susţinător al TIFF.

 

„Visul lui Herbert“ a încheiat deschiderea

 

Seara de deschidere a TIFF 2011 a fost încheiat cu „Visul lui Herbert“, un spectacol al  renumitei trupe franceze de artă stradală Compagnie des Quidams Show-ul a constat într-un ritual interpretat de cinci personaje din spaţiului cosmic, care au avut misiunea de a ajuta un astru să se ridice la cer. Momentul a fost gustat şi aplaudat minute în şir de publicul prezent în Piaţa Unirii. Compagnie des Quidams este o trupă franceză de artă stadală, care a fost inclusă, printre alte evenimente deosebite, şi în festivităţile de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal din Franţa – 1998 şi a Campionatului European din Belgia şi Olanda - 2000.

O scenă, doi primari

 

Tudor Giurgiu a ţinut să mulţumescă autorităţilor locale pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor, în special celor trei primari care au condus Clujul de la înfiinţarea TIFF-ului până în prezent. Invitat pe scenă, Gheorghe Funar a declarat că este fericit că a contribuit la înfiinţarea festivalului: „Îl felicit pe directorul festivalului, care în urmă cu 10 ani a venit la mine în audienţă cu un proiect îndrăzneţ. Îi felicit şi pe primarii cărora le-am predat ştafeta“, a spus Funar.

Primarul Sorin Apostu a declarat că este fericit pentru că TIFF-ul a rămas la Cluj, întrucât exista posibilitatea să fie mutat la Bucureşti. „Este o bucurie să predau ştafeta de la Zilele Clujului, către TIFF. Mă bucur că oraşul Cluj-Napoca găzduieşte un eveniment de o asemenea anvergură, care nu este dedicat doar cinematografiei, ci şi muzicii şi teatrului. Sunt bucuros că am reuşit să transformăm fostul cinema «Republica» în cinema «Florin Piersic», astfel cel mai încăpător cinematrograf din ţară a devenit unul modern. Deasemenea, mă bucur că TIFF-ul a rămas la Cluj. Urez tuturor vizionare plăcută!“, a declarat Sorin Apostu, primarul oraşului Cluj-Napoca.

 

Art in art

 

Michele Placido, încântat de Cluj

 

Cunoscutul actor şi regizor italian Michele Placido, invitat la TIFF 2011, este de părere că festivalul clujean va ajunge, în următorii doi ani, la un nivel care îl va propulsa în seria marilor evenimente europene din lumea filmului. „TIFF-ul este un festival fascinant, este tânăr, dar creşte din ce în ce mai mult şi asta se vede şi sunt sigur că peste doi ani va exploda la nivel european. O să îmi încurajez toţi colegii, italieni şi francezi, pe Daniel Auteuile şi Mathieu Kassovitz cu care lucrez acum la un film în Franţa, să vină să viziteze Clujul şi să participe la acest festival“, a spus Michele Placido, ieri, în cadrul unei întâlniri cu publicul, care a avut loc în Piaţa Unirii.

Actorul a precizat că i-a plăcut atât de mult la Cluj-Napoca încât se gândeşte să revină cât mai curând într-un concediu de zece zile, cu întreaga sa familie. „Am cinci copii şi vreau să le propun să venim aici, la Cluj, la anul. Până atunci, i-am scris fiului meu mai mare, Michelangelo, să vină marţi aici să petrecem împreună restul perioadei până la finalul festivalului“, a spus actorul.

Placido este cunoscut publicului român mai ales din serialul „Caracatiţa“ (La piovra), producţie care a făcut furori în anii ’90. Regizorul italian a dezvăluit că în luna noiembrie va începe lucrul la un nou film, care va prezenta povestea italienilor care în anii '60, au plecat în Germania din cauză că la ei în ţară se trăia foarte greu în perioada de după război.

Michele Placido a primit la TIFF un premiu pentru întreaga carieră. În cadrul festivalului a fost prezentat şi ultimul său film, pe care l-a făcut ca regizor - Vallanzasca, povestea unui criminal italian. La finalul întâlnirii, regizorul a acordat autografe fanilor prezenţi.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter